Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Champ (variációk)

Hozzávalók (2-4 személyre):
60 dkg krumpli
zöldségféle
2-2,5 dl tej
tengeri só
feketebors
vaj

A krumplit meghámozzuk és jól zárható edénybe tesszük. Feloldunk egy fél teáskanálnyi tengeri sót egy csésze vízben, s azt a krumplira öntjük. Felforraljuk, majd nagyon lassú tűzön főzzük kb. 20 percig, illetve addig, amíg a víz el nem párolog és egyúttal a krumpli teljesen át nem fő. A lényeg az, hogy csak addig szabad főzni, amíg épp meg nem pörkölődik a krumpli. (Tapasztalatból tanulja meg az ember, ehhez mennyi vizet kell használni. Aki nem meri vállalni ezt a tradicionális módszert, az egyszerűen főzze meg a krumplit, majd szűrje le, s egy tiszta konyharuhával letakarva - kicsit melegítve – „szárítsa meg”.)
Közben a tejet összedolgozzuk a zöldségfélével.
Ha a krumpli elkészült, apró darabokra törjük, majd - hogy tűzforró maradjon, tovább melegítjük, s - beledolgozzuk a tejes zöldfélét. Sózzuk, borsozzuk. Ha az eredmény túl sűrű lenne, tejjel hígítjuk.
Jó sok vajjal tálaljuk, és – ha van – írót kínálunk mellé.
Ha zöldféleként mogyoróhagymát használunk, azt nyersen, apróra vágva is a burgonyához adhatjuk, vagy a bekeverés előtt – lágyítandó az ízét – cca. 5 perc alatt megfőzhetjük egy kis tejben. A snidlinget ugyanígy használhatjuk.
A petrezselymet (ugyanígy a vízitormát, lestyánt, mentát) apróra vágjuk, s 3 percig főzzük a tejben, mielőtt beledolgozzuk a krumpliba. A csalán – melynek csak zsenge leveleit használjuk - kezelése hasonló, de főzési ideje cca. 10 perc.
A zsenge borsót kb. 6 percig főzzük a tejben, majd vagy beletörjük a burgonyába, vagy a szemeit óvva csupán lazán belekeverjük a masszába.

Köszönetünket fejezzük ki a fenti receptért az Irish Feet ír sztepp tánccsoportnak. Ők arra is emlékeztetnek, hogy míg mainapság a champ köretnek számít, az ír paraszti konyhában még komplett egytálételnek számított. Ezt segítette, hogy nemcsak egyszerűen variálható a különféle zöldségekkel, hanem könnyű kiegészíteni is: egy kis sült szalonnával, kolbásszal, tojással... Például veszünk egy adag champ-et (hagymásat, csalánosat, amilyen van), fúrunk egy mély lyukat a közepébe, s azt megtöltjük sült tojással. Ha buggyantott tojást használunk, akkor az egészet még megszórjuk reszelt sajttal is, majd betesszük a sütőbe, csak annyi időre, amíg a sajt megolvad, a krumpli pedig enyhén megpirul.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!