Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Ír fűszeres marha (Spiced beef)

Hozzávalók:
1,5-2 kg sovány marhaszegy
1/4 csészényi sötétbarna cukor
1 evőkanálnyi borókabogyó
1 evőkanálnyi szegfűbors
1 evőkanálnyi feketebors (egészben)
1/4 csészényi nagy szemű só
3/4 csészényi hideg víz

Ujjbeggyel jó erősen belenyomkodjuk a barnacukrot a marhaszegybe. Ha minden oldala jól be van vonva, a húst belerakjuk egy 5-6 literes edénybe. Lefedjük, hűtőbe tesszük, és két napra otthagyjuk.
Mozsárban (vagy konyharuhába csavarva sodrófával) összetörjük a borókabogyót, a szegfűborsot, a feketeborsot és a sót. Ebből a sós darából naponta kb. 1 evőkanálnyit (9 napon át!) belenyomkodunk a hús felszínébe, majd letakarva visszatesszük a hűtőbe.
A 12. napon előmelegítjük 150 Celsius-fokra a sütőt. A húsról hideg folyóvíz alatt leöblítjük a rajtamaradt fűszerdarabokat és a pácolófazékból is kiöntjük az ott összegyűlt folyadékot. Visszarakjuk a húst az edénybe és hozzáadjuk a 3/4 csésze vizet. Letakarjuk és a sütő közepén egyhuzamban sütjük 3 1/2 óráig vagy addig, amíg a hús meg nem puhul.
A húst szobahőmérsékletre hűtjük és fóliába csavarjuk. Lapos tányért vagy deszkát teszünk a tetejére, és arra egy jó 1,5-2 kilós edényt rakunk nehezéknek. Legalább 12 órára hűtőbe helyezzük. (Ha már lehűlt, a súlyt levehetjük róla.)
A lehető legvékonyabb szeletekre vágva, vajjal és kenyérrel tálaljuk.

Köszönetünket fejezzük ki a fenti receptért az Irish Feet ír sztepp tánccsoportnak. Ők azt is megjegyzik, hogy ha jól becsomagoljuk, ez a jellemzően karácsonyi sült akár 4 hétig is eláll a hűtőben.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!