Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Gyümölcskosár (Mince pie)

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
7,5 dkg zsír
75 dkg margarin vagy vaj
egy csipetnyi só
hideg víz
56 dkg mincemeat (lásd még lent a megjegyzést!)
tej
porcukor
(6 cm-es fém sütőkosárkák)
(egy 7,5 cm-es és egy 6 cm-es hullámos szaggató)

A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk, és annyi zsiradékot adunk hozzá, hogy azzal összedolgozva morzsalékos, darabos tésztát kapjunk. Aztán hozzáadunk még épp csak annyi hideg vizet, hogy a kapott tészta ne ragadjon hozzá a tálhoz. A tésztát egy műanyag zacskóban betesszük a hűtőbe 20-30 percre.
A tésztát megfelezzük. Az egyik felét olyan vékonyra nyújtjuk, amilyenre csak lehet, és a 7,5 centis kiszúróval 24 db karikát szaggatunk ki, a maradékokat mindig újragyúrjuk, nyújtjuk, daraboljuk. A tészta másik felével ugyanezt tesszük, csak most a 6 cm-es szaggatót használjuk.
Vékonyan kizsírozzuk a sütőformákat és belehelyezzük a nagyobb karikákat. A gyümölcskeverékkel megtöltjük őket a tészta széléig. A kisebb karikák széleit vízzel benedvesítjük, és enyhén rányomkodjuk a kosárkákra - ez lesz a tetejük -, a széleket lezárjuk. Mindegyiket megkenegetjük tejjel és ollóheggyel 3 helyen bemetsszük a tetejüket.
A sütő felső részén 25-30 percig sütjük, amíg aranybarna lesz. Rácson hűtjük és megszórjuk porcukorral. Ha kihűlt, jól záró fémedényben tároljuk.

Köszönetünket fejezzük ki a fenti receptért az Irish Feet ír sztepp tánccsoportnak. Ők egyúttal beavattak a mincemeat mibenlétébe is. Ez ír whiskyvel (vagy brandyvel) átitatott gyümölcskeverék, amihez muscovado cukrot (ezt nevezik barbadosi vagy nedves cukornak is, s sötét, erősen melaszízű, durva, ragadós barnacukor), narancslekvárt, és állati vagy növényi zsiradékot is adtak. Lehet benne alma, citrom, kandírozott gyümölcshéjak, bogyósok, mazsola, aranymazsola, vagy akár mandula és mogyoró is. Mindezt összekeverik, állni hagyják, majd sütőben összeérlelik, s mint a befőttet, üvegekben elteszik.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!