Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Sörös-gyümölcsös sütemény (Porter cake)

Hozzávalók:
2,5 dl Guinness sör
25 dkg vaj
25 dkg barnacukor
1 kg (vegyes) aszalt, illetve kandírozott gyümölcs
50 dkg liszt
1,2 dkg (1 csomag) sütőpor
1 evőkanálnyi mézeskalács fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja
3 közepes tojás

A sörbe beleszórjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat és az egészet lassan, kis lángon melegítjük, míg a vaj fel nem olvad és a cukor fel nem oldódik. Ezután hozzáadjuk az átválogatott, megmosott aszalt (kandírozott) gyümölcsöt és 10 percig duzzadni hagyjuk a még meleg cukros, vajas sörben. Ehhez hozzászitáljuk a sütőporral előzőleg jól elkevert lisztet, beletesszük a fűszerkeveréket, a citromhéjat, majd végül a felvert tojásokat. Jól kikeverjük a masszát, majd egy sütőpapírral bélelt kerek, kapcsos tortaformába vagy egy kivajazott, lisztezett püspökkenyérformába öntjük.
160 Celsius-fokos sütőbe tesszük. (Kb. másfél óra alatt sül át annyira, hogy a beleszúrt hústűre már nem ragad rá a tészta.) Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni.

Köszönetünket fejezzük ki a fenti receptért az Irish Feet ír sztepp tánccsoportnak. Ők Sass Attila tapasztalataira támaszkodtak, aki megjegyzi, hogy a Guinness-t le szokta cserélni olcsóbb baksörre, sőt gyakran egyszerűen erősre főzött feketekávéval helyettesíti. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy vannak, akik a kész tortát meglocsolják egy kis ír whiskey-vel is, ami nem minden kockázat nélküli, mert egy ekkora sütemény képes akár fél litert is benyelni...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!