Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Tejfölös tűzdelt bélszín

Hozzávalók:
60 dkg tiszta bélszín (hátszín, marhagerinc)
5 dkg szalonna
10 dkg zsír
2-3 evőkanálnyi liszt
3-5 dl tejföl
25 dkg zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)
1 fej vöröshagyma
1 szem bors
5 szem szegfűbors
babérlevél
kakukkfű
ecet vagy inkább citromlé

Az íntól, hártyától megtisztított húst a rostok mentén megtűzdeljük szalonnacsíkokkal. A zsírt felforrósítjuk és abban a húst egész felületén hirtelen körbesütjük. Kivesszük a húst és a zsírban megpároljuk a darabokra vagdalt sárgarépát, fehérrépát, zellert. A zöldséghez hozzáadjuk a húst, a hagymát és az összes fűszert, majd az egészet megsózzuk, és vízzel vagy húslevessel felöntve egy óra hosszat vagy még tovább pároljuk, amíg elkezd megpuhulni a húst. (A levet hagyjuk megbarnulni, hogy a mártás is szép barna legyen.) Ezután újból vizet öntünk a hús alá. Sütőbe tesszük és megsütjük. Közben a levével öntözgetjük, hogy ne száradjon ki.
A megpuhult húst kivesszük és 1,5 - 2 cm vastagságú darabokra szeleteljük. A zöldséges levet szűrőn átpasszírozzuk vagy turmixoljuk, újból tűzre tesszük, tejföllel felöntjük, beleszórjuk a lisztet, és ízlés szerint ecettel vagy citromlével savanyítjuk. A felszeletelt húst ismét visszatesszük a mártásba és együtt felforraljuk.
A mártást feljavíthatjuk, ha a tejföl nem elég sűrű: friss vajat vagy előzőleg üvegesre párolt szalonnadarabkákat keverünk hozzá. A mártás színéhez és ízéhez egy kiskanál cukrot is karamellizálhatunk szalonnán, amit forró vízzel felöntünk, felfőzünk és a mártásba öntünk. Ha a mártás hamar elfogyna és nincs már tejföl a szaporításra, akkor 4 dkg olvasztott zsírból és két kanál lisztből készítsünk barna rántást, felhígítva forraljuk fel és öntsük a mártásba. Ilyenkor valamilyen savanyú befőttet is főzzünk bele, hogy elvegyük a rántás ízét.
Körítésként knédlit vagy burgonyakrokettet adhatunk, kompóttal, leginkább vörös áfonyával és kevés tejszínhabbal díszíthetjük.

Köszönetünket fejezzük ki a budapesti Cseh Centrumnak az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!