Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Żurek tojással (lengyel kovászos leves)

Hozzávalók:
20 dkg fehér kolbász (bajor virslivel helyettesíthető)
4 tojás
1/2 adag savanyított rozskovász *
majoránna

bors
szemes fehérbors
szegfűbors
1 gerezd fokhagyma
babérlevél
1 evőkanál liszt

Felforralunk 1 liter vizet, hozzáöntjük a savanyú rozskovászt. Babérlevéllel, fehér- és szegfűborssal ízesítjük. Kb. 10 perc főzés után hozzáadjuk a széttört, vagy apróra vágott fokhagymát. A lisztet 3 evőkanál hideg vízzel simára keverjük, hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A főtt tojások héját eltávolítjuk. A fehér kolbászt kisebb darabokra vágjuk, megsütjük. A levest a sült kolbásszal és a félbe vágott főtt tojásokkal tálaljuk.

* A rozskovász elkészítése
Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 3 gerezd fokhagyma, rozskenyér héja, csipet só és cukor.
1 liter vizet felforralunk, lehűtjük. Kőedényben összekeverjük a rozslisztet, az összetört fokhagymát, a sót, cukrot és a rozskenyér héját, az előkészített vízzel felöntjük, gézzel letakarjuk. Néhány nap alatt megsavanyodik.

Köszönetünket fejezzük ki Erdei Péternek és a szolnoki Magyar-Lengyel Klubnak a fenti receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!