Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Zalewajka (lengyel kovászos krumplileves)

Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 pohár sonka- vagy fehér kolbász főzőlé
15 dkg kolozsvári szalonna vagy füstölt kolbász
leveszöldség
olaj
2 nagy hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
néhány szárított gomba
két-három pohár savanyú rozskovász *
majoránna

bors

A főzőlében megfőzzük a burgonyát (elég hosszan kissé szétfőzzük a krumplit, hogy a leves sűrű legyen). A gombát kis vízben beáztatjuk, majd felvágjuk. A zöldséget megtisztítjuk és a gombával együtt a főzésben lévő burgonyához adjuk. Amikor a zöldség megpuhul, kivesszük. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt szalonnát, vagy kolbászt. Hozzáöntjük a leveshez. Felengedjük a savanyú rozskovásszal és még egy pillanatig főzzük. Sóval, borssal, majoránnával esetleg curryvel ízesítjük.

Köszönetünket fejezzük ki Erdei Péternek és a szolnoki Magyar-Lengyel Klubnak a fenti receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!