Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Lasagna

Hozzávalók (8 személyre):
2 teáskanálnyi olívaolaj
1 nagy fej hagyma, felaprítva
2 sárgarépa, apróra vágva
2 szár zeller, apróra vágva
2 cukkíni, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
50 dkg sovány darált marhahús
2 db 40 dkg-os konzervparadicsom, darabolt
1,25 dl marhahúsleves
2 evőkanálnyi paradicsompaszta
2 teáskanálnyi szárított oregánó
37,5 dkg száraz vagy friss lasagna lap
a sajtszószhoz:
4 dkg kukoricaliszt
7,5 dl zsírszegény tej
10 dkg sovány sajt, reszelve

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy teflonserpenyőben. 5 percig dinszteljük puhára a hagymát. Adjuk hozzá a sárgarépát, a zellert és a cukkínit, és állandóan kevergetve főzzük 5 percig, illetve amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A fokhagymát hozzákeverve főzzük még egy percig.
Adjuk hozzá a darált marhahúst, és magas hőfokon, kevergetve főzzük a húst barnára. Öntsük hozzá a paradicsomot, a marhahúslét, a paradicsompasztát és a szárított oregánót, és keverjük jól össze. Forraljuk fel, majd lefedve főzzük lassú tűzön 20 percig. Időnként keverjük meg, nehogy leragadjon.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő esetén 4-es fokozat). Terítsünk szét egy keveset a húsos szószból egy 23x30 cm-es tűzálló tál alján.
Fektessünk rá egy réteg lasagna lapot, ha szükséges, törjük szét a lapokat, hogy szépen beleférjenek a tálba.
Merjük rá a húsos szósz felét, és terítsük szét úgy, hogy egyenletesen befedje. Takarjuk be még egy réteg tésztalappal, ezt kövesse egy réteg hússzósz és végül egy utolsó réteg tésztalap a tetejére.
A sajtszósz elkészítéséhez először keverjük el a kukoricalisztet egy kis edényben egy kevés tejjel, hogy egy sima pasztát kapjunk. Fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet, és folyamatosan kevergessük, amíg fel nem forr és be nem sűrűsödik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a reszelt sajtot, és keverjük, amíg megolvad. Terítsük szét egyenletesen a lasagna tetején, és süssük 1 órán át a sütőben.
A lasagnát 25 perc elteltével ellenőrizzük. Amennyiben úgy találjuk, hogy túlságosan gyorsan barnul a teteje, fedjük be lazán sütőpapírral vagy alufóliával. Figyeljünk oda a sütőpapír, illetve fólia levételekor, nehogy a lasagna tetejét is lehúzzuk, ha hozzáragadt volna. 8 kockára vágva, friss fűszernövényekkel díszítve tálaljuk.
[TÁPÉRTÉKEK ADAGONKÉNT: 15 g fehérje; 12 g zsír; 50 g szénhidrát; 5 g élelmi rost; 10 mg koleszterin; 1885 kJ (450 kcal)]

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Alacsony zsírtartalmú ételekben jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!