Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Green bean bredie (zöldbabos bredie)

Hozzávalók (6-8 adaghoz):
2 kg bárányhús, benne egy darab nyakkal (legjobb a merinói juh, a Karoo-fa ízhatásával)
25-50 g bárány farokból kivont zsír, vagy vaj
10 ml őrölt gyömbér
5 ml őrölt szegfűszeg
10 ml frissen őrölt paprika
5 fűszerbogyó (vegyesen)
1 rúd fahéj
6 nagy gerezd fokhagyma, összezúzva
10 ml só
3 nagy hagyma, szeletelve
4 nagy krumpli, nyolcadokra vágva
reszelt szerecsendió
1-2 chili (paprika)
2-4 babérlevél
1,5-2 kg zöldbab, szeletelve
15 ml szárított borsfű, oregano, majoránna
1-2 citrom leve és reszelt héja

bredieA húst áttöröljük egy ecetes ruhával, majd felkockázzuk, s a zsíron (közepes lángon) addig sütjük, pörköljük, amíg kicsit meg nem barnul. Ezután a húst kiszedjük a zsiradékból és félre tesszük. Az edényben maradt felesleges zsírt is kiszedjük (leszűrjük), s a lábasba egy fél csésze vizet öntünk - ezzel főzzük fel a hússütésből visszamaradt ízanyagokat. Beletesszük a gyömbért, a szegfűszeget, az őrölt paprikát, a fűszerbogyókat, a fahéjat, a fokhagymát, a sót, valamint az elősütött húst, s fedő alatt - lassú tűzön - 30 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a hagymát, a krumplit, a reszelt szerecsendiót, a chilit és a babérlevelet. Ha szükséges, vizet is töltünk hozzá, megkeverjük, és tovább pároljuk. 30 perc elteltével beletesszük a zöldbab egyharmadát, megkeverjük, s ha kell, pótoljuk a vizet is. Újabb 30 perc elteltével ugyanígy járunk el a bab következő harmadával. 30 perc további párolás után mehet bele a zöldbab maradéka, s ekkor tesszük bele a borsfüves keveréket, valamint a citrom héját és levét. Már csak addig pároljuk, amíg nem lesz minden puha, ekkor a chiliket kivesszük, s ha kell, még sózzuk, paprikázzuk. Rizzsel tálaljuk.

Köszönetünket fejezzük ki a Dél-Afrikai Köztársaság budapesti nagykövetségének az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!