Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Bobotie

Hozzávalók:
az alapkeverékhez:
2 vastag szelet kenyér (a héja nélkül)
250 ml tej
2 vöröshagyma, apróra vágva
25 ml olaj
3 nagy gerezd fokhagyma, összezúzva
8 ml őrölt gyömbér
25-50 ml curry por
12,5 ml lágy sárgabaracklekvár
1 nagy tojás, felverve
50 ml tejszín (elhagyható)
1 kg főtt bárányláb, apróra vagdalva
25 ml citromlé
2 citrom héja, finomra reszelve
12 szem hámozott mandula, összetörve
8 friss citromlevél vagy 4 babérlevél
őrölt paprika

a tetejére:
3 nagy tojás, felverve
375 ml tej
2 ml kurkuma
őrölt csípős paprika

Az olajon a hagymát aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért és a curryt. 2-3 percig kevergetjük (ha letapadna, kevés vizet öntünk alá), majd hozzáadjuk a lekvárt, jól összekeverjük, s a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
A kenyérszeleteket beáztatjuk a 250 ml tejbe, majd egy villával péppé zúzzuk. A tojást felverjük, beleöntjük a tejszínt, sózzuk, paprikázzuk. Egy keverő tálban összedolgozzuk a húst a tejes kenyérpéppel, a lekváros hagymával, majd a tejszínes tojással, s végül belekeverjük a citromlevet és a reszelt citromhéjat.
Egy tepsit kikenünk margarinnal, s belesimítjuk a húsos masszát. A tetejét meghintjük a mandulával, majd ráfektetjük, s belenyomkodjuk a citromleveleket. 160 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ezalatt felverjük a tetejére szánt tojásokat, hozzáadjuk a tejet és a kurkumát, sózzuk, paprikázzuk, majd ezt a keveréket a félig sült masszára öntjük. A sütőbe visszatéve további 25-30 percig sütjük.

Köszönetünket fejezzük ki a Dél-Afrikai Köztársaság budapesti nagykövetségének az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!