Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Tangy Beef Biltong

Hozzávalók:
12 kg marhafartő
a pácoláshoz:
150 g barnacukor
15 g salétrom
15 g szódabikarbóna
62,5 ml frissen őrölt fekete bors
75 g pörkölt koriander mag
415 g durva só
375 ml ecet
az áztatáshoz:
375 ml ecet
5 liter forró víz
a végső bedörzsöléshez:
25 g pörkölt koriander mag
15 ml finoman őrölt fekete bors

biltongA húst megtisztítjuk a kötőszövetektől, s legalább 2,5 cm vastag, de 5 cm-nél nem vastagabb csíkokra vágjuk. A cukor, a salétrom, a szódabikarbóna, a bors és a koriander keverékével jól bedörzsöljük a húst, majd egy nagy tálba rétegezzük, úgy, hogy minden réteget megsózunk és meghintünk ecettel. Az edényt lefedjük egy textildarabbal, s egy fél napra hideg helyre tesszük.
Az ecetből és a forró vízből áztató levet keverünk, s a húsdarabokat egyenként belemártjuk 2-2 másodpercre, majd a csíkokat felakasztjuk egy napra száradni. Végül a szikkadt húst ismételten bedörzsöljük korianderrel és borssal, majd újabb 10-14 napra visszaakasztjuk száradni. (A dél-afrikai klímán ennyi idő alatt a hús teljesen kiszárad, s papírvékonyra lehet szeletelni.)

Köszönetünket fejezzük ki a Dél-Afrikai Köztársaság budapesti nagykövetségének az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!