Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Baklava

Hozzávalók:
1/2 kg mandulabél
1/2 kg dióbél
2 evőkanálnyi fahéjpor
1 csésze cukor
1/2 kg zsíros margarin vagy vaj
1 1/2 kg réteslap, a vékonyabb fajtából
a sziruphoz:
1 1/2 kg cukor
1 citrom
3 pohár víz

1. Leforrázzuk a mandulabelet és lehúzzuk a héját. Ha fehér, héj nélküli belet kaptunk, ez nem szükséges.
2. Ledaráljuk a mandulabelet és a dióbelet, majd egy tálban összekeverjük az egy csésze cukorral és a fahéjjal.
3. Felolvasztjuk a margarint/vajat.
4. Leterítünk egy 22-32 cm-s tepsibe 5-7 lapot, mindegyiket egyenként megvajazva, és megkenjük vastagon a töltelékkel. Erre még 3 lapot teszünk, melynek mindegyikét újfent megkenjük vajjal. Erre a 3 lapra újból tölteléket pakolunk. Legfelül a maradék lapok kerülnek, mindegyikük külön-külön megkenve vajjal. Egy késsel bemetsszük a tetejét, megspricceljük vízzel és kisütjük.
5. Mikor pirosra sült a felső és alsó lap, kivesszük a sütőből, ráöntjük a szirupot, s hagyjuk lassan kihűlni. (A szirupot úgy készítjük, hogy a hozzávalókat körülbelül 5 percig főzzük egy lábasban.)

Köszönetünket fejezzük ki ezért a receptért a GreekCafe.net szerkesztőinek, s különösen Virini Agninak, aki külön honlapot is szentelt a görög konyhának.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!