Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Htápodi tu diavólu (ördög polipja)

Hozzávalók:
70 dkg kis, megtisztított polip
1/2 pohár olívaolaj
1 db apróra vágott hagyma
1 db piros paprika vékony szeletekre vágva
40 dkg paradicsomlé (nyáron mixerben turmixolok friss paradicsomot)
3-4 gerezd széttört fokhagyma
1/2 pohár fehérbor
ízesítők kedv és ízlés szerint: csilipor, só, bors, más ízes, szagos porok, szemek
2 evőkanálnyi aprított petrezselyemzöld

A fagyasztott polipokat egyben betesszük a kuktába, és megfőzzük úgy, ahogy vannak. Utána még melegen levágjuk a lábaikat, a középső részéből kiszedjük a szemeket és a maszatot a hasából, utána pedig kézzel szépen lesimítjuk a bőrt mindenhonnan és olyan szép fehér husi marad, mintha csirke lenne. (A tappancsos bőr melegen kézzel egyszerűen ledörzsölhető a húsról.) Utána felvágjuk apróra és megpirítjuk olajon. Az olajon kapatás következménye, hogy a hús kicsit megkeményedik, viszont nagyon ízletes lesz. Aki inkább a vajpuha húst szereti, az ne pirítsa meg olajon, hanem a megfőtt húst egyenesen használja fel úgy, ahogy a továbbiakban leírom. Hozzátesszük a többi hozzávalót, felforraljuk, "eloltjuk" borral, utána még egy fél órát rotyogtatjuk. Közben a levét úgy intézzük, hogy annyi főjön el belőle, amennyit akarunk, én hosszú lére szoktam ereszteni, mert apró makarónival tálalom és az is felszív belőle eleget. Az egésznek jó csípősnek kell lennie és forrón kell tálalni, rászórva a petrezselyemzöldet.

Köszönetünket fejezzük ki ezért a receptért a GreekCafe.net szerkesztőinek, s különösen Virini Agninak, aki külön honlapot is szentelt a görög konyhának.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!