Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Tzaziki (joghurtos uborkasaláta)

Hozzávalók:
1 kg lecsöpögtetett zsíros joghurt
2 nagy kígyóuborka
1 nagy fej fokhagyma
1 marék apróra vágott friss kapor vagy ánizs

Az uborkát lereszeljük a reszelőnk legnagyobb lyukú oldalán, besózzuk, hagyjuk állni egy ideig, majd kinyomkodjuk a levét. Megtisztítjuk a fokhagymát és átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk az ánizst, majd mindent összekeverünk. Jó ha legalább fél napot áll, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp:
A joghurtot egy éjszakára fel lehet kötni gézben, hogy kicsöpögjön, így állagra valamennyire hasonlítani fog a zsíros kemény görög joghurtra. Ha fele-felében keverünk hozzá sűrű tejszínt is, akkor ízre is hasonló lesz. Vigyázat, nem szabad folyósnak lennie!

Köszönetünket fejezzük ki ezért a receptért a GreekCafe.net szerkesztőinek, s különösen Virini Agninak, aki külön honlapot is szentelt a görög konyhának. Ő kommentárt is fűzött e leíráshoz: "A tzaziki az egyik legjellegzetesebb görög "mártogatós", nincs turista, aki ne ismerné. Elmaradhatatlan kísérője a sült húsoknak. Elkészítése nem egy nagy furfang, ne higgyetek annak, aki tzaziki fűszerre esküszik! Nincs benne semmi különös és az erős vagy nem odavaló fűszerezés csak ront az ízén. Az a fontos, hogy a joghurt alaposan ki legyen csöpögtetve és jó zsíros legyen, majdnem olyan, mint a tejföl. Ebből lesz a finom mártás. Egy jó nagy tálhoz való ez a recept."

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!