Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Horiátiki száláta (görög saláta)

Hozzávalók, ízlés szerinti mennyiségben:
paradicsom
uborka
hagyma
egy-két vastag szelet feta sajt
marék olívabogyó
olívaolaj
oregano

ezek a klasszikus belevalók, ezen kívül még lehet beletenni akármit, elsősorban paprikát, kapribogyót, apróra vágott petrezselyemzöldet

Görög salátaA hozzávalókat megmossuk, megpucoljuk, majd szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk oreganoval, leöntjük bőven olívaolajjal és azonnal fogyasztjuk. Görögországban az uborkát vastag szeletekre vágják és a salátákat mindig frissen fogyasztják, nem szeretik azt, amit mi úgy hívunk: "hadd érjenek össze az ízek". A paradicsomos salátákba nem tesznek sem citromot, sem ecetet, mindazonáltal, aki úgy szereti, az inkább ecettel ízesítsen.
Megjegyzés:
Kedvelt tálalási mód Görögországban az, hogy a feta sajtot nem kockázzák, hanem a saláta tetejére helyezik, jól megszórják oreganoval, majd erre öntik az olajat. Az olaj, ahogy lefolyik róla, sárgás mintát hagy maga után, szépen mutat ez a saláta főleg egy parasztosan megterített asztalon.
Tipp:
Egy kellemes, laktató, és a magyar szájíznek talán jobban megfelelő változata lehet az, amely zöldsalátával készül. Ekkor mindent apróra vágunk, a salátaleveleket vékonyan csíkozzuk. Mindent összekavarunk sóval, olívaolajjal, majd jöhet bele egy kis ecet, egy kanál majonéz és egy szelet morzsolt száraz pirítóskenyér.

Köszönetünket fejezzük ki ezért a receptért a GreekCafe.net szerkesztőinek, s különösen Virini Agninak, aki külön honlapot is szentelt a görög konyhának. Ő kommentárt is fűzött a fenti leíráshoz: "Greek salad néven ismerik a turisták azt a finom illatú nyári salátát, amit az idegenek a nagy melegben sokszor csak főételként fogyasztanak. Egyáltalán nem nagy ördöngösség az elkészítése, csak a zöldségeink legyenek finom, friss illatúak és ne valami ízetlen mű utánzatok."

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!