Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Muszaka

Hozzávalók:
1 kg padlizsán
2 evőkanálnyi olívaolaj
6 dkg vaj
2 fej vöröshagyma
75 dkg darált hús (marha vagy birka)
4 paradicsom, meghámozva (vagy 1 evőkanálnyi püré)
2 dl húsleves (lehet kockából is)
3 tojássárgája
2,5 dl besamel

bors
őrölt fahéj
1 csokor petrezselyem
oregánó
zsemlemorzsa
15 dkg reszelt sajt

A vastagra szeletelt padlizsánt besózzuk, egy fél órát állni hagyjuk, lemossuk róla a sót, megszárítjuk, majd mindkét oldalát megsütjük egy kis olajon, végül lecsöpögtetjük róla a zsiradékot.
Egy tágas edényben megdinszteljük a kockákra vágott hagymát, azon átpirítjuk a darált húst. Hozzáadjuk a húslevest, a paradicsomot, a felaprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, fahéjjal és oregánóval ízesítjük, majd mintegy 20 percig fedő alatt pároljuk.
Kivajazunk egy tűzálló formát, s megszórjuk zsemlemorzsával. A hús felét beletesszük, azt betakarjuk a sült padlizsánnal s rászórunk egy kis reszelt sajtot. A maradék hússal és padlizsánnal folytatjuk a rétegezést. A 3 tojássárgáját elkeverjük a besamellel, ráöntjük az ételre, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és 195°C-ra hevített sütőben megsütjük.

Ezt a receptet Benkö Gábornak köszönhetjük. Ő vegyessalátával, joghurttal és egy pohár retsinával (tradicionális görög fehérborral) tálalva ajánlja.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!