Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Húsos töltött padlizsán (Pápucákiá)

Hozzávalók:
1,5 kg közepes méretű padlizsán
2 fej hagyma
2 dl olívaolaj
50 dkg darált hús

bors
1 dl fehérbor
pár szál petrezselyem
reszelt sajt
a besamelmártáshoz:
5 dl tej
2 evőkanálnyi vaj
4 evőkanálnyi liszt

bors
szerecsendió

A padlizsánok szárát és leveleit eltávolítjuk, majd hosszában kettévágjuk őket. A vágott felüket késheggyel kissé bevagdossuk és megsózzuk. Fél óráig állni hagyjuk. Ezután lemossuk, megtöröljük és vágott felükkel lefelé fordítva tepsibe helyezzük őket, egy pohár forró vizet öntünk alájuk, s kb. negyedóráig közepes lángon sütjük, míg meg nem puhulnak.
Közben az apróra vágott hagymát a fele olajban a darált hússal együtt megpároljuk, leöntjük a borral és hozzáadjuk a felvágott petrezselymet is. Kb. fél óra hosszat kis lángon főzzük.
A padlizsánokból kikanalazzuk a magos részt, száraz tepsibe fektetjük őket és megtöltjük a hússal. Sűrű besamelmártást készítünk: a vajat megolvasztjuk, s állandó kevergetéssel megpirítjuk benne a lisztet. Kis lángon lassanként hozzáadjuk az előre felmelegített tejet, miközben továbbra is gyorsan kevergetjük, nehogy megcsomósodjon. Megvárjuk, míg besűrűsödik, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A hússal töltött padlizsánokat egyenként beborítjuk a besamelmártással. Reszelt sajttal megszórjuk és 30-40 perc alatt közepes lángon készre sütjük.
(Előkészítés: 1 óra + 30 perc – elkészítés: 40 perc.)

Ezt a receptet a Holnap Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Athén című receptkönyvben jelent meg, ahol akad még néhány társa... Ott azt is megjegyzik, hogy töltött paradicsom vagy cukkini is készülhet ilyen módon.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!