Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Kasmíri bárányszeletek

Hozzávalók (6 személyre):
1 kg báránykotlett
3/4 teáskanálnyi római köménymag
1 teáskanálnyi koriandermag
3/4 teáskanálnyi szemes fekete bors
5 dl tej
2 rúd fahéj
10 kardamonmag
10 szegfűszeg
2 cm hosszú gyömbérdarab, reszelve
2 hagyma, finomra vágva
7,5 dkg csicseriborsóliszt (besan, gramliszt)
2 teáskanálnyi csilipor
1,25 dl sűrű, natúr joghurt
olaj (a sütéshez)
zöldcitrom, negyedekbe vágva

A bárányhúsról vágjunk le minden zsíros darabot, és kaparjuk a csontokat tisztára. Tegyünk egy kis serpenyőt kis lángra, és zsiradék nélkül, „szárazon” pirítsuk a köménymagokat, amíg illatozni kezdenek. Öntsük ki a serpenyőből, majd ugyanígy, „szárazon”, pirítsuk meg a koriandermagokat. Zúzzuk össze a koriandermagokat és a köménymagokat, a borsszemekkel együtt, egy fűszerőrlőben. Használhatunk mozsarat és mozsártörőt is erre a célra.
Tegyük át a fűszerkeveréket egy nagy, vastag aljú serpenyőbe, és adjuk hozzá a tejet, a fahéjat, a kardamont, a szegfűszeget és a hagymát. Forraljuk fel közepes lángon, majd tegyük a hússzeleteket a serpenyőbe, és ismét forraljuk fel az egészet. Vegyük kisebbre a lángot, és lassú tűzön főzzük az ételt 30 percig, vagy amíg a hús megpuhul és csak nagyon kevés folyadék marad. Vegyük ki a hússzeleteket, és csepegtessük le.
Keverjük a csicseriborsólisztet és a csiliport a joghurtba, és adjunk hozzá 0,6 dl vizet. Addig verjük, amíg tésztát kapunk.
Töltsünk meg egy vastag aljú serpenyőt egyharmadáig olajjal, és hevítsük 180 °C-ra, vagy amíg egy kenyérkocka 15 másodperc alatt barnára sül benne. Tegyük a tésztába a hússzeleteket, majd rázzuk le róluk a fölösleget. Süssük meg adagonként a forró olajban, amíg ropogósak lesznek. Papírtörölközőn itassuk le a hússzeletekről a felesleges zsiradékot, és tartsuk melegen. Tálaláskor csöpögtessünk rájuk zöldcitromlét, és szórjuk meg sóval, ízlés szerint.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Indiában jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!