Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Tandúri csirke

Hozzávalók (4 személyre):
1,5 kg egész csirke vagy lebőrözött csirke felső- és alsócomb
2 evőkanálnyi ghí
hagymakarikák
citromszeletek
a páchoz:
2 teáskanálnyi koriandermag
1 teáskanálnyi római köménymag
1 hagyma, durvára vágva
3 fokhagymagerezd, durvára vágva
5 cm-es gyömbérdarab, durvára vágva
2,5 dl sűrű, natúr joghurt
1 citrom lereszelt héja
3 evőkanálnyi citromlé
2 evőkanálnyi világos ecet
1 teáskanálnyi paprika
2 teáskanálnyi garam masala
1/2 kanálnyi tandúri ételszínezék (elhagyható)

Távolítsuk el a csirke bőrét, és vágjuk a csirkét félbe. Éles késsel ejtsünk átlós bemetszéseket, 2,5 cm hosszan, mindegyik végtagba és a mellrészbe, de ügyeljünk, hogy ne vágjunk a csontig. Ha felső- és alsócombot használunk, távolítsuk el a zsíros részeket, és mindegyik darabot metsszük be.
A pác elkészítéséhez „szárazon”, olaj nélkül, pirítsuk a koriandermagokat, amíg illatozni kezdenek. Vegyük ki a magokat, és hasonlóképpen, „szárazon”, pirítsuk a római köménymagokat. Őröljük a pirított magokat porrá fűszerdarálóval vagy mozsárban. Robotgépben keverjük és vágjuk össze a pác hozzávalóit, amíg finom krémet kapunk, vagy vágjuk finomra a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért egy késsel, és keverjük össze a többi hozzávalóval egy tálban. Sózzuk ízlés szerint. Pácoljuk benne a csirkét legalább 8 órán át, de jobb, ha egy egész éjszakán keresztül hagyjuk benne. Időnként forgassuk meg a csirkét, hogy mindegyik oldalát átjárja a pác.
Forrósítsuk fel a sütőt 200 °C-ra. Tegyük a csirkét egy rácsra, amit a tepsibe helyezünk. Fedjük le fóliával, és süssük a csirkét a legfelső rekeszen 45-50 percig, vagy amíg átsül (szúrjunk egy nyársat a húsba, és ha a kicsorduló lé tiszta, a hús megsült). A sütés alatt egyszer kenjük meg a csirkét a páccal. Vegyük le a fóliát 15 perccel a sütés vége előtt, és süssük barnára a tandúri keveréket. Melegítsük elő a grillsütőt a legfelső fokozaton. Miközben a csirke még mindig a rácson van, hevítsük fel a ghít, és öntsük a csirkére. Süssük grillsütőben 5 percig, hogy a csirke szélei megfeketedjenek.
Köretnek hagymakarikákat és citromgerezdeket adjunk a csirkéhez. A csirkedarabokat is grillezhetjük, de süthetjük faszenes grillsütőn is.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Indiában jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!