Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Tempura Moriawase (bundázott zöldség és hal)

Hozzávalók:
2 dl dashi alaplé
0,5 dl világos szójaszósz (például Kikkoman-féle)
0,5 dl szaké (rizsbor)
2 teáskanálnyi cukor
bonitópehely (szárított, hajszálvékonyra vágott tonhalféle)
különféle zöldségek, falatokra vágva (cukkini, padlizsán, paprika, gomba, édesburgonya, hagyma, sárgarépa)
8 db scampi (a rákokat megpucoljuk, beirdaljuk, kihúzzuk, hogy ne görbüljön meg)
8 db 2x2 cm-es lazacfilékocka
2 tojás
3 dl jeges víz
20 dkg szitált liszt
jégcsapretek (finomra reszelve)
gyömbér (finomra reszelve)
olaj a sütéshez

A dashi alaplét felfőzzük, hozzáadjuk a szakét, szójaszószt, bonitópelyhet, cukrot, lehúzzuk a tűzről, és amikor a bonitó leülepszik, szűrőpapíron átszűrjük, majd ezt a szószt félre tesszük. A tojásokat lazán belekeverjük a jeges vízbe, hozzáadjuk a lisztet, és könnyedén összekeverjük, (nem baj, ha csomós marad). Egy nagy serpenyőbe kb. 2 cm magasságig olajat öntünk, és azt mintegy 190 °C-ra felhevítjük. (Akkor jó, ha egy csepp tésztát beletéve az azonnal a felszínre jön.) A halat és a rákot lisztezzük, majd a tésztán áthúzzuk, és mézsárgára sütjük. A zöldségeket lisztezés nélkül merítjük a tésztába, majd ugyancsak kisütjük, papírral leitatjuk, és papírral bélelt kosárkában, vagy egy tálon gúlába rendezve tálaljuk. A retket és a gyömbért (10:1 arányban keverve) kinyomkodjuk, gúlává formázzuk, és a szószba helyezzük. Rizst szervírozunk hozzá.
Az étel fogyasztásakor a retket elkeverik a szószban, s a falatokat abba mártogatják.

Ezt a receptet Benkö Gábornak (Sankt Augustin) köszönhetjük.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!