Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Chirashi Sushi

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg sushi rizs
1,1 liter víz
3x3 cm-es kombu (szárított alga)
1,25 dl rizsecet
3 evőkanálnyi cukor
3 teáskanálnyi só
40-60 dkg nyers tengeri hal (tonhal, lazac, tintahal, red snapper, blansírozott rákfarok)
szeletelt kígyóuborka

A rizst folyó víz alatt addig mossuk, míg a víz minden zavarosságtól mentes, tiszta nem lesz. Szűrőre tesszük és egy órán át hagyjuk lecsepegni. A kombut száraz ruhával letöröljük. A lecsepegett rizst a vízzel és a kombuval feltesszük főni. Mikor felforrt, fedő alatt kb.15-20 percig takaréklángon pároljuk. (A rizsnek fel kell szívnia az egész vizet.) A kombut kivesszük, s a rizshez hozzákeverjük a cukrot és a sót. A rizst egy nagy lapos tálra tesszük, ráöntjük az ízesített ecetet és nagyon gyorsan összekeverjük az egészet. (A lényeg az, hogy a rizs pillanatok alatt kihűljön.) Négy tálba elosztjuk a rizst, s befedjük személyenként 10-15 dkg falatokra vágott nyers tengeri hallal, majd a kígyóuborkával.
Wasabit (japán zöld tormát) és japán szójamártást kínálunk hozzá. Fogyasztása különösen miszó levessel, és zöld teával (SEN-CHA) ajánlott.

Ezt a receptet Benkö Gábornak (Sankt Augustin) köszönhetjük.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!