Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Jakiszoba 1.

JakiszobaHozzávalók (4 személyre):
4 szárított siitake gomba
30 dkg filézett marha- vagy sertéshússzelet, a rostokra merőlegesen, vékonyra szeletelve
3 fokhagymagerezd, finomra vágva
3 teáskanálnyi finomra vágott friss gyömbér
50 dkg jakiszoba tészta (előfőzött tojásos tészta, hokkien tésztával is helyettesíthető)
6 szelet sovány szalonna, 3 cm-es kockákra vágva
2 evőkanálnyi növényi olaj
1 teáskanálnyi szezámolaj
6 újhagyma (mogyoróhagyma), 3 cm hosszú darabokra vágva
1 sárgarépa, meghámozva, átlósan vékony szeletekre vágva
1 csípős paprika, vékony csíkokra vágva
25 dkg kínai kel, vékonyra vágva
10 dkg bambuszrügy, vékonyra szeletelve
1 evőkanálnyi vékonyra szeletelt, savanyított gyömbér
a szószhoz:
0,6 dl japán szójaszósz
2 evőkanálnyi Worcestershire szósz
másfél evőkanálnyi japán rizsecet
1 evőkanálnyi szaké
1 evőkanálnyi mirin (édes rizsbor)
1 evőkanálnyi paradicsomszósz (ketchup)
1 evőkanálnyi osztrigaszósz
2 teáskanálnyi kissé összezúzott fekete cukor vagy barna cukor
ízesítőnek:
savanyított gyömbér
noripehely vagy -csíkok (algalap), elhagyható
bonito pehely (szárított, hajszálvékonyra vágott tonhalféle), elhagyható

Áztassuk be a siitake gombát forró vízbe 30 percre. Szűrjük le, és tegyünk félre 2 evőkanálnyinyit az áztatóvízből. A szárakat dobjuk el, a kalapokat szeleteljük fel vékonyan. Tegyük a marhahúst egy tálba a fokhagyma és a friss gyömbér felével, és keverjük őket össze. Tegyük a tésztát egy szitába, és öntsünk rá forrásban lévő vizet. Szűrjük le, majd válasszuk szét a tésztaszálakat.
A szósz elkészítéséhez keverjük össze egy tálban az összes hozzávalót a félretett gombaáztatóvízzel és a maradék fokhagymával és gyömbérrel.
Hevítsünk fel egy wokot közepes-nagy lángon, tegyük bele a szalonnát és dobva-rázva süssük 3 percig. Tegyük félre egy nagy tálban. Keverjük össze a növényi és szezámolajat egy tálban. Vegyük nagyra a lángot, tegyünk a wokba egy keveset az olajkeverékből, majd süssük benne dobva-rázva a marhahúst 1 percig vagy amíg mindenütt kezd megváltozni a színe. Tegyük a szalonnához. Öntsünk még egy kis olajat a wokba, majd dobva-rázva süssük benne a siitake gombát, az újhagymát, a sárgarépát, a paprikát, a káposztát és a bambuszrügyet 1-2 percig vagy amíg a zöldségek megpirulnak, de még ropogósak. Rakjuk a tálba a húsokhoz. Öntsük a maradék olajat a wokba és dobva-rázva süssük benne a tésztát 1 percig. Tegyük vissza a húst és a zöldségeket a wokba, adjuk hozzá a szószt és a savanyított gyömbért, és dobva-rázva süssük 2-3 percig vagy amíg jól összekeverednek és átforrósodnak. Azonnal tálaljuk, kínáljuk savanyított gyömbérrel és, ízlés szerint, norival és bonito pehellyel.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Japán-ban jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!