Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Kézzel formált szusi

Hozzávalók (20 darabhoz):
10 főtt garnélarák
1 evőkanálnyi japán rizsecet
elkészített szusi rizs (25 dkg rizsből)
10 szasimi szelet (vékony tonhal- vagy lazacszelet)
vaszabi krém („japán torma”), a kenéshez
ízesítőnek:
japán szójaszósz
vaszabi krém, elhagyható
savanyított gyömbér, elhagyható

Kézzel formált szusiTisztítsuk meg a rákokat, majd hasítsuk végig őket a hasi részen, de közben vigyázzunk, hogy ne vágjuk teljesen keresztül őket. Óvatosan távolítsuk el a zsigeri részeket. Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel, és keverjük bele a rizsecetet. Nedvesítsük meg a kezünket az ecetes vízzel, hogy megakadályozzuk, hogy a rizs a kezünkhöz ragadjon. Egy kissé felpúpozott evőkanálnyi rizsből formáljunk lekerekített téglalapot kb. 5x2 cm-es nagyságban. Közben ha szükséges, nedvesítsük meg a kezünket. Tegyük a rizsformákat műanyag fóliával kibélelt tálcára, majd fedjük be nedves konyharuhával. Ismételjük meg a műveletet a maradék rizzsel – kb. 20 halmocskát kell kapnunk belőle.
Tegyünk a bal tenyerünkre egy szelet szasimit, majd a jobb kezünk egyik ujjával simítsunk a tetejére egy kis vaszabi krémet. Tegyünk egy darab megformázott rizshalmocskát a haldarabra, kissé hajlítsuk be a bal tenyerünket, és nyomjuk a jobb középső és mutatóujjunkkal, határozott, kissé lefelé irányuló mozdulattal, a rizst a halra. Vigyázzunk arra, hogy a téglalapforma tömör, tiszta maradjon. Fordítsuk meg a halmot, hogy fölülre kerüljön a halszelet. Most tartsuk egyenesen a tenyerünket, és igazítsuk meg a formát. A rizses felével lefelé tegyük a halmot egy tálra, és műanyag fóliával fedjük be, amíg a műveletet megismételjük a maradék halszeletekkel. Ugyanígy járjunk el a rákokkal, azoknak a hasi részét simítsuk a rizsre.
Kis tálka szójaszósszal szolgáljuk fel, a mártogatáshoz, és tálalhatunk mellé egy kis külön adag vaszabit, hogy belekeverhessük a szószba. Savanyított, szájpadlásfrissítő gyömbért is adhatunk hozzá. Ujjainkkal együk, és a halmocskák halas oldalát mártogassuk a szószba, ne a rizses felüket.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Japán-ban jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!