Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Japán rizsleves

Hozzávalók (4-6 személyre):
16,5 dkg japán rövidszemű rizs
1 liter dashi
másfél evőkanálnyi japán szójaszósz
2 teáskanálnyi mirin (édes rizsbor)
2 teáskanálnyi szaké
20 dkg főtt, felvágott csirke- vagy garnélarákhús
2 tojás, kissé felverve
1 teáskanálnyi gyömbérlé (frissen lereszelt gyömbérből kinyomkodva)
2 újhagyma (mogyoróhagyma), finomra vágva

Japán rizslevesÖblítsük le a rizst hideg vízzel háromszor vagy négyszer, amíg a mosóvíz tiszta lesz. (Némelyik megvásárolható japán rizst már megmosták – ha így van, akkor azt olvashatjuk a csomagolás címkéjén).
Keverjük össze a rizst és a dashit egy nagy edényben, és forraljuk fel. Fedjük le és vegyük nagyon kicsire a lángot. Főzzük egy órán át, időnként megkeverve, hogy a rizs ne tapadjon le. A főzés utolsó 10 percében adjuk hozzá a szójaszószt, a mirint meg a szakét és keverjük össze. Adjuk hozzá a csirke- vagy a rákhúst.
Közvetlenül felszolgálás előtt keverjük bele a tojást és a gyömbérlevet, és főzzük 1 percig vagy amíg a tojás éppen kezd megszilárdulni. Mély levesestálakban tálaljuk, és szórjuk meg újhagymával.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Japán-ban jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!