Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Fényezett marhahúsos és zöldséges tekercsek

Hozzávalók (12 tekercshez):
40 dkg hátszínszelet (3 cm vastag), a zsíros részek levágva
két és fél teáskanálnyi burgonyakeményítő, a beszóráshoz
6 újhagyma (mogyoróhagyma) 6 cm hosszú darabokra vágva
6 vékony spárgasíp, megtisztítva, félbe vágva, és enyhén blansírozva
0,8 dl szaké
0,8 dl mirin (édes rizsbor)
0,8 dl japán szójaszósz
növényi olaj, a sütéshez
másfél evőkanálnyi (nagyon finom) porcukor

Fényezett marhahúsos és zöldséges tekercsekFagyasszuk le a marhahúst 3 órára vagy amíg részben átfagy. Éles késsel hosszában vágjuk fel nagyon vékonyan a húst, hogy hosszú és keskeny szeleteket kapjunk – kb. 24 szelet lesz belőle. Fektessünk egy húscsíkot egy nagyon tiszta munkafelületre úgy, hogy a rövid vége legyen felénk. Fektessünk mellé egy másik húscsíkot, hogy az kicsit átfedje az alatta levő csíkot a hosszán, és a rövidebb végénél 6 cm vastag szeletet alkosson a két csík együtt. Szórjunk rá egy kevés fűszerezett burgonyakeményítőt. Ismételjük meg ezt a műveletet a többi húscsíkkal is – összesen 12 hússzeletet kell kapnunk. Tegyünk egy darab újhagymát és spárgát a hús hozzánk közel eső szélére, majd tekerjük fel a húscsíkokat, és kössük át konyhai kötöző zsinórral. Ismételjük ezt a műveletet a maradék marhahússal és zöldséggel.
Hevítsünk egy kevés növényi olajat egy nagy serpenyőben közepes-nagy lángon, majd adagokban süssük a tekercseket 5-7 percig vagy amíg mindenütt megbarnulnak. Vegyük ki az edényből őket.
Keverjük össze a szakét, a mirint, a szójaszószt és a cukrot 0,8 dl vízzel, majd öntsük a serpenyőbe, és addig kevergessük, amíg a cukor elolvad. Forraljuk 1 percig, majd vegyük kicsire a lángot. Tegyük bele a hústekercseket, és főzzük 5 percig vagy amíg átfőnek, időnként megforgatva őket. Vegyük ki a serpenyőből a tekercseket, és tegyük félre. Óvatosan vágjuk át a tekercseket összekötő zsinegeket, majd fedjük le a tekercseket fóliával, és tegyük félre őket, amíg újra szükség nem lesz rájuk.
A serpenyőt tegyük vissza közepes-nagy lángra, és forraljuk fel a benne maradt levet. Főzzük 5-7 percig vagy amíg a folyadék kissé besűrűsödik, fényes lesz. Azonnal tegyük vissza a marhahús-tekercseket az edénybe, és további egy percig főzzük, folyamatosan forgatva őket, hogy a szósz alaposan bevonja valamennyit. Vegyük ki az edényből a tekercseket (vágjuk őket három részre, ha evőpálcikával esszük), és permetezzük meg a maradék mártással. Kínáljuk azonnal. Ropogós zöldsalátával vagy egy tál rizzsel a legfinomabb.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Japán-ban jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!