Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Pikáns palacsinta

Hozzávalók (4 személyre):
4,5 dkg finomra vágott kínai kel
25 dkg finomliszt
5 dkg burgonyakeményítő
fél teáskanálnyi sütőpor
1,7 dl dashi
1 evőkanálnyi fehér miszo (erjesztett szója-paszta)
1 evőkanálnyi mirin (édes rizsbor)
3 tojás, kissé felverve
4 friss siitake gomba, vékonyra szeletelve
4 újhagyma (mogyoróhagyma), vékonyra szeletelve
1 evőkanálnyi finomra vágott, savanyított gyömbér
30 dkg nyers hal vagy hús vagy zöldség, kis darabokra vágva
csipetnyi őrölt fehér bors
növényi olaj, a sütéshez
szezámolaj, a sütéshez
a szószhoz:
0,6 dl paradicsomszósz (ketchup)
két és fél evőkanálnyi japán szójaszósz
1 evőkanálnyi szaké
1 evőkanálnyi mirin (édes rizsbor)
másfél evőkanálnyi (nagyon finom) porcukor
2 evőkanálnyi japán rizsecet
1 teáskanálnyi finomra reszelt friss gyömbér
1 fokhagymagerezd, összezúzva
egynegyed teáskanálnyi japán mustár
ízesítőnek:
japán majonéz
noripehely vagy -csíkok (algalap)
bonito pehely (szárított, hajszálvékonyra vágott tonhalféle)

Pikáns palacsintaSzórjuk meg sóval a káposztát, hagyjuk állni 5 percig, majd nyomjuk ki belőle a felesleges nedvességet.
Szitáljuk a lisztet, a burgonyakeményítőt és a sütőport egy tálba. Keverjük össze a dashit, a miszót és a mirint egy külön tálban, és addig keverjük, amíg sima lesz. Készítsünk egy mélyedést a liszt közepébe, és adjuk hozzá a tojást és a dashis keveréket, majd keverjük össze az egészet. Keverjük bele a káposztát, a siitakét, az újhagymát, a savanyított gyömbért és a tenger gyümölcsét (vagy a húst, illetve a zöldséget). Fűszerezzük sóval és fehér borssal.
Hevítsünk egy kis növényi olajat és szezámolajat egy serpenyőben, közepes lángon, és tegyük bele a keverék egynegyedét. Süssük 5 percig vagy amíg buborékok jelennek meg a felszínén. Fordítsuk meg, és süssük további 5 percig vagy amíg átsül. Tartsuk melegen alacsony hőfokú sütőben. Ismételjük meg a folyamatot a maradék tésztával is.
A szósz elkészítéséhez keverjük össze az összes hozzávalót egy kis edényben, 2 evőkanálnyi vízzel, és forraljuk fel nagy lángon, majd vegyük kicsire a lángot és főzzük, közben kevergetve, 10 percig vagy amíg kissé besűrűsödik.
Kenjük meg a palacsintákat a szósszal. Kínáljuk az ízesítőkkel és kis tálkában egy kevés szósszal, amelyet kanállal kenhetünk a palacsintára.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Japán-ban jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!