Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Pavlova

Hozzávalók:
4 tojás fehérje
18-20 dkg cukor
1 kávéskanálnyi liszt, vagy étkezési keményítő
1 kávéskanálnyi ecet
1 tasak vaníliás cukor, vagy néhány csepp vanília-esszencia

felvert tejszín (a töltelékhez)
friss gyümölcs (a díszítéshez)

Verd fel a tojásfehérjét, és közben fokozatosan add hozzá a cukrot. Ha a hab már kemény, akkor kezdheted apránként hozzáadni a pici sót, az ecetet, a vaníliát, végül az étkezési keményítőt. Verd még addig, amíg a hab merev és fényes nem lesz; akkor jó, ha már késsel is vágható. Egy tepsibe tégy sütőpapírt, s arra öntsd a masszát, majd formálj belőle egy 22-23 cm átmérőjű, s a közepén kissé bemélyített korongot. Helyezd a tepsit a sütő közepére és legalább másfél-két órát süsd 150-160 fokon, majd hagyd, hogy a sütőben hűljön ki. (Csak akkor vedd ki, amikor már teljesen kihűlt, különben összeesik.)
A tejszínt verd kemény habbá (ízesítheted cukorral, vagy egy kis kakaóporral), s ezzel jó magasan kend meg a tortát. A tetejét pedig díszítsd élénk színű friss gyümölccsel.
(Az ausztráliai magyarok a fehér krémet rendszerint piros eperrel és zöld kivivel díszítik. A torta egyébként Pavlováról, a nagy orosz táncosnőről kapta a nevét, először számára készítettek ilyet egy ausztrál étteremben.)

Köszönetünket fejezzük ki Etelka Bentley-nek (Ausztrália) az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!