Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Dán májpástétom

Hozzávalók:
60 dkg sertésmáj (apróra vágva)
40 dkg szalonna (apróra vágva)
3 db nagy fej hagyma (felaprítva)
3 db tojás
1-2 db alma (durvára reszelve)
10 dkg margarin
10 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió (reszelve)
szegfűbors (őrölve)
feketebors (őrölve)

Dolgozd össze a májat, a szalonnát, a hagymát, az almát és a tojást, s a masszát fűszerezd sóval, szerecsendióval, fekete- és szegfűborssal. A felhevített margarinban keverd el a lisztet, s egy-két perc pirítás után öntsd fel a tejjel. A tejet engedd felforrni, majd hűtsd vissza. Ha már csak langyos, ad hozzá a májast. Ezt a simára kevert masszát öntsd sütőformá(k)ba – legjobb a tűzálló üvegtál vagy az eldobható alufóliaforma – és 170 Celsius-fokos sütőben (kb. 1 óra alatt) süsd meg. Gombával vagy sült baconszalonnával díszítsd. (A dánok egyik kötelező étele a májpástétom, amit langyosan tálalnak, telis-teli szórnak sült baconnal, s megvajazott rozskenyérre kenve esznek.)
A megadott mennyiségek mintegy 2 liternyi pástétomhoz elegendőek. A felesleges massza lefagyasztható, de ebben az esetben jobb egy kicsit túlfűszerezni.

Köszönetünket fejezzük ki a Kecskeméten működő Dán Kulturális Intézet munkatársainak az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!