Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Almadarabkák – alma nélkül (Aebleskiver)

Hozzávalók (30-35 darabhoz):
25 dkg liszt
2 evőkanálnyi cukor
0,5 teáskanálnyi szódabikarbóna
0,5 dl tej
2 tojás
0,5 teáskanálnyi só
1 citrom leve
olaj (a sütéshez)
lekvár és porcukor (a tunkoláshoz)

(A tésztagömbök sütéséhez egy - a tarkedli sütőhöz hasonló - speciális sütőformára van szükség, amelyben félgömbalakú mélyedések vannak.) A hozzávalókból keverj tésztát, s azt hagyd fél órát pihenni. A felmelegített sütőformát kend ki az olajjal, s minden mélyedést tölts meg 2/3-áig tésztával. Addig süsd, amíg a tésztának kívül már kérge lesz, de a közepe még folyós. Ekkor fordítsd meg a félgömböket, hogy az így alulra kerülő folyós tésztából megsülhessen a gömb másik fele is. (Ennek az a technikája, hogy a villát belülről kifelé - a folyós részen át - szúrod a kéregbe, s úgy mozdítod meg a tésztát.) A megsült gömböket még langyosan tálald, a tunkoláshoz való porcukorral és lekvárral.
(Ezt a süteményt a dánok kizárólag decemberben, karácsony előtt fogyasztják és a speciális forralt borukat, azaz a „glögg"-öt isszák hozzá.)

Köszönetünket fejezzük ki a Kecskeméten működő Dán Kulturális Intézet munkatársainak az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!