Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Szűzpecsenye aszaltszilva-kompóttal

Hozzávalók (4 személyre):
1 db szűzpecsenye (esetleg 50 dkg comb)
10 magozott aszalt szilva
2 evőkanálnyi cukor
bors
1 evőkanálnyi olaj
1 dkg vaj

1 fej hagyma
2 savanyú alma
1 citrom
0,5 teáskanálnyi kakukkfű
1 dl tejszín

Szeleteld fel a húst kb. 3 cm vastagságú darabokra és szárítsd le papírtörlővel. Darabold fel az aszalt szilvát és 10 percig főzd 2 dl cukros vízben. Borsozd meg a hússzeleteket és pirítsd 1 percig a vaj és az olaj - jól felmelegített - elegyében. Majd közepes hőmérsékleten süsd tovább oldalanként 3-4 percig, hogy épp átsüljenek. Ha kész, szedd külön tányérra, sózd meg és takard le fóliával. A hagymát aprítsd fel és pirítsd meg a serpenyőben maradt zsiradékban. Az almát vágd fel gerezdekre, és 1 teáskanálnyi finomra reszelt citromhéjjal, az aszalt szilvával, a kakukkfűvel és fél dl szilvalével (amiben főzted) add a hagymához és lassú tűzön főzd még 5 percig. Végül öntsd fel a tejszínnel és addig főzd, amíg krémesen sűrű nem lesz. Tálaláskor a kompót kerüljön a tányér aljára, arra tedd a hússzeleteket, s kínálj mellé kenyeret.

Köszönetünket fejezzük ki a Kecskeméten működő Dán Kulturális Intézet munkatársainak az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!