Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Frikadella (dán fasírozott)

Hozzávalók (4 személyre):
25-25 dkg darált marha- és sertéshús (vagy csak sertésből 50 dkg )
1 dl liszt
2-3 dl folyadék: tej, víz, vagy hideg húsleves
1-2 db tojásfehérje vagy 1 db tojás
1,5 teáskanálnyi só
0,5 teáskanálnyi bors
1-2 fej hagyma, apróra vágva
zsiradék (a sütéshez)

A húst keverd össze a sóval, borssal, tojással és hagymával. A folyadékot apránként add hozzá. Keverd bele a lisztet. Pihentesd a húst kb. 10 percig hűtőben. Ha túl keménynek találnád, adj hozzá még folyadékot. Tegyél a serpenyőbe kb. 2,5 dkg zsiradékot és forrósítsd fel, vedd le a tűzről és meríts bele egy evőkanalat. Ezzel a kanállal formázz egy-egy kicsit hosszúkás fasírozottat. Tedd vissza a serpenyőt a tűzre miután beletetted a húsokat, és nagy lángon süsd kb. 1 percig. Párold tovább egyenletes tűzön még kb. 5 percig. Majd fordítsd meg és süsd át a másik oldalukat is. (Hagyományos dán burgonyasalátával tálald.)
A fasírozottat elkészítheted úgy is, hogy a fenti recepthez adsz még 1 teáskanálnyi provance fűszerkeveréket, fél zöldpaprikát és fél uborkát felkockázva. Elkészíthető továbbá 2 evőkanálnyi felaprított petrezselyemmel és 2 evőkanálnyi zsályával vagy bazsalikommal, kakukkfűvel illetve 1 gerezd fokhagymával gazdagítva. Egy további variációja az, amikor az alaprecepthez 15-20 dkg apróra vágott sárgarépát vagy paszternákot adunk.

Köszönetünket fejezzük ki a Kecskeméten működő Dán Kulturális Intézet munkatársainak az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!