Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

A parókia diótortája

Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg hideg vaj
15 dkg liszt
3 evőkanálnyi porcukor
1 tojássárgája
a töltelékhez:
10 dkg dióbél (durvára vágva)
10 dkg mogyoró (durvára vágva)
6,5 dkg vaj
10 dkg cukor
1,25 dl tejszín
fél kifacsart narancs héja
kísérőnek:
(tejföl vagy vaníliafagylalt)

A vajat dolgozd össze a liszttel, s keverd bele a cukrot és a tojást. Lisztes deszkán nyújtsd ki a tésztát, s vágj belőle egy akkora lapot, ami éppen belefér egy - vajjal kikent - tepsibe. (A maradékot - csíkokra vágva - majd felhasználhatod a díszítéshez). A tésztát pihentesd egy órát hűtőben.
Közben a durvára vágott diót keverd el a töltelék többi hozzávalójával. Majd - állandó keverés mellett - főzd néhány percig, végül hűtsd ki, s öntsd a tésztára. Díszítsd a maradék tésztacsíkokkal, s egy sütő legalsó rácsán, 200 fokon - mintegy 20 perc alatt - süsd meg. Langyosan vagy hidegen, esetleg tejföl vagy vaníliafagylalt kíséretében tálalhatod.

Köszönetünket fejezzük ki a Kecskeméten működő Dán Kulturális Intézet munkatársainak az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!