Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Karjalai pirog vajas tojáskrémmel

Hozzávalók (4 személyre):
a rizstöltelékhez:
5 dl víz
2 evőkanálnyi vaj
2,5 dl aprószemű rizs
1 liter tej

a rozstésztához:
0,5 dl rozsliszt
1,5 dl búzaliszt
1 evőkanálnyi só
2 dl víz
a pirogok megkenéséhez:
5 dkg vaj
1 dl tej
a tojáskrémhez:
10 dkg vaj
3 keménytojás
0,5 dl apróra vágott petrezselyem

A vizet és a vajat egy lábasban felforraljuk, majd belekeverjük a rizst. 10 percig pároljuk, időnként megkeverjük. Beleöntjük a tejet és állandó keverés mellett felforraljuk. 50 percet pároljuk a rizs puhulásáig. Sóval ízesítjük, majd a tölteléket hagyjuk kihűlni.
A kétfajta lisztet összekeverjük a sóval és vízzel és tésztát gyúrunk, amelyet meglisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtunk. Tésztavágóval 8 cm-es átmérőjű köröket vágunk. A tésztakorongokat tovább nyújtjuk. (Tésztakészítőgéppel is dolgozhatunk.) A nyújtást a tészta lisztezésével segítjük. A tésztakorongokba vékonyan rizskeveréket helyezünk. A korongok széleit 1 cm-re ráhajtjuk a rizskeverék tetejére és a széleket hullámosra alakítjuk.
A tésztát 15-20 percig 300 fokon sütjük. A kisült pirogokat vajas tejjel megkenjük, majd zsírpapírral és konyharuhával leterítve állni hagyjuk. Vajas tojáskrémmel - ehhez a lágy vajat elkeverjük a lereszelt keménytojással és a petrezselyemmel -, szobahőmérsékleten kínáljuk.

Köszönetünket fejezzük ki a Finn Köztársaság budapesti nagykövetségének, s különösen Jaakko Nuutila, Outi Westman és Jari Grundström konyhafőnököknek az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!