Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Ropogós pataki szajbling rákfarokkal

Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg pataki szajbling (szeletben)
2 dkg vaj

bors
1 dl fehérbor
20 dkg előfőzött rákfarok (tisztítva)
metélőhagyma
10 dkg édeskömény
a mártáshoz:
4 dl fehérbor
1 hagyma (hámozva)
16 dkg vaj

a burgonyapüréhez:
30 dkg burgonya
durva szemű só
vaj

SzajblingA burgonyát megmossuk és sózzuk, majd 200 fokos sütőben 40 percig sütjük.
A halszeleteket adagonként két szeletre vágjuk. A szeleteket sóval és borssal ízesítjük, a bőrre vajat kenünk. A halszeleteket bőrrel felfelé sütőtálba helyezzük és grillsütőbe vagy a sütőbe tesszük. A halat meglocsoljuk a borral és addig kenegetjük, míg ropogós lesz.
Az édesköményt szeletekre vágjuk és pár percre forró vízbe dobjuk.
A mártás elkészítéséhez a borba tesszük az egész hagymát, s addig főzzük, míg 1 dl folyadékunk marad. Ekkor a hagymát kidobjuk, s a levet a vajjal elkeverve addig verjük (habverővel), míg a mártás krémes lesz. A sütőedényben összegyűlt halléből is öntünk a mártáshoz. Ízlés szerint sózzuk, majd a mártáshoz adjuk a metélőhagymát, az édesköményt és a rákfarkakat.
A burgonyaszemeket félbe vágjuk és kanállal kivájjuk a megpuhult részt a ropogós héjából, majd vajjal és sóval ízesítjük. A halat burgonyapürével és az édesköményes rákfarok-raguval tálaljuk.

Köszönetünket fejezzük ki a Finn Köztársaság budapesti nagykövetségének, s különösen Jaakko Nuutila, Outi Westman és Jari Grundström konyhafőnököknek az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!