Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Pekingi sült kacsa

Hozzávalók:
1 db 2 kg-os kacsa
3 evőkanál méz
2 evőkanál vörös borecet
2 evőkanál fehérbor
1 csésze forró víz
a körethez:
8-10 zöldhagyma „ecset" (mindkét végén bevagdossuk, és jeges vízben hagyjuk ecsetszerűen kinyílni, majd konyharuhával megszárítjuk, és hegyes zöldpaprikából vágott gyűrűt húzunk a közepére)
1 dl hojszin-szósz
16 db mandarin-palacsinta
1 db hosszában felvágott nyers uborka

Tegyük a kacsát egy fazékba és öntsünk rá forrásban levő vizet. Forraljuk 5 percig, szűrjük le és hűtsük ki folyó víz alatt. Szárítsuk meg konyharuhán.
Kenjük meg a bőrét a méz, az ecet, a fehér bor és a forró víz keverékével, majd akasszuk fel hűvös, szellős helyre egy éjszakára száradni.
Másnap előmelegített sütőben süssük közepes hőn (200 ° C, gázzal 6-os fokozatnál) fél órát, majd kissé csökkentett tűzön (190 ° C, gázzal 5-nél) további 40 percig, míg megpuhul.
Vágjuk le vékony szeletekben a bőrét (ezt tartják a legfinomabb falatjának) a melléről, az oldaláról és a hátáról, kb. 5 x 7 cm-es darabokban. Rendezzük egy előmelegített tálra. Vágjuk le a szárnyát és az alsó combját, és a falatnyi darabokra vágott, bőr nélküli többi húsával tegyük egy másik tálra. Evéskor venni kell egy zöldhagyma-„ecsetet" , belemártani a hojszin-szószba és megkenni vele a mandarin-palacsintát. Tegyünk a palacsinta közepébe két csík uborkát és egy kevés felmetélt zöldhagymát, erre jön egy darab kacsahús és -bőr, ezután már csak össze kell tekerni, és sietni az evéssel, nehogy kihűljön.

Köszönetünket fejezzük ki Terebess Gábornak az itt közölt leírásért. A szerző "Ezerízű Kína" című munkájának receptjei - más, ugyancsak az ázsiai gasztronómiával foglalkozó írások társaságában - megtalálhatók a Terebess Online-on.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!