Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Sanghaji öt fűz hal

Hozzávalók (4 személyre):
3–4 szárított kínai gomba
75 dkg – 1 kg egész hal, például ponty, keszeg, fűrészes sügér vagy tengeri sügér
1 teáskanálnyi só
olaj (a sütéshez)
2 evőkanálnyi olaj (extra)
1 evőkanálnyi gyömbér, csíkokra vágva
2 újhagyma (mogyoróhagyma), csíkokra vágva
1/2 kis sárgarépa, csíkokra vágva
1/2 kis zöldpaprika, csíkokra vágva
1/2 zellerszár, csíkokra vágva
2 piros csili, magja nélkül, vékony csíkokra vágva
2 evőkanálnyi világos szójaszósz
3 evőkanálnyi cukor
3 evőkanálnyi kínai fekete rizsecet
1 evőkanálnyi rizsbor
1,25 dl csirkehúsleves
1 evőkanálnyi kukoricaliszt
fél teáskanálnyi pirított szezámolaj

Áztassuk a gombát forrásban lévő vízben 30 percig. Itassuk le róla a nedvességet, és facsarjunk ki belőle minden felesleges vizet. Vágjuk le, és dobjuk ki a szárakat. A kalapokat daraboljuk finomra.
Ha élő halat vásárolunk, kérjük meg az árust, hogy a kopoltyúkon keresztül tisztítsa ki. Így nehezebb, mint hason keresztül, de a hal egésznek tűnik majd. Ha magunk végezzük a tisztítást, hasítsuk fel a halat a toroktól a farokig, és hason keresztül szedjük ki a belsőségeket. Távolítsunk el minden pikkelyt halkéssel, vagy egy kés hátuljával. Ellenőrizzük, hogy a kopoltyúk ki lettek-e vágva. Hideg, folyó víz alatt öblítsük le a halat, majd alaposan csepegtessük le egy szűrőben. Átlósan metsszük be 2 centiméterenként a hal mindkét oldalát, egészen a szálkákig. Dörzsöljük be sóval kívül-belül, a hasítékokat is.
Töltsünk meg egy wokot egynegyedéig olajjal. Hevítsük az olajat 190 °C-ra, vagy addig, amíg egy beledobott kenyérkocka 10 másodperc alatt aranybarnára sül benne. Farkánál fogva, óvatosan, finoman engedjük a halat az olajba. Süssük mindkét oldalán 3-4 percig, vagy amíg a bőr határozott nyomásra pelyhekben hullik le, vagy amíg a hátuszony könnyen kihúzható. Vegyük ki a wokból. Itassuk fel róla a nedvességet papírtörlőn. Helyezzük egy tálra. Tartsuk melegen a sütőben. Öntsük ki az olajat, és töröljük ki a wokot.
Melegítsük fel a wokot nagy lángon. Öntsük bele az extra olajat, és hevítsük forróra. Dobva-rázva süssük a gombát, a gyömbért, az újhagymát, a répát, a paprikát, a zellert és a csilit másfél percig. Adjuk hozzá a szójaszószt, a cukrot, a rizsecetet, a rizsbort, a levest, és forraljuk fel. Keverjük vízzel krémszerűvé a kukoricalisztet. Öntsük a szószhoz. Főzzük lassú tűzön, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a szezámolajat. Jól keverjük el, és kanalazzuk a halra.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat... Kínában jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!