Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Sanghaji szójás kacsa

Hozzávalók (4 személyre):
2 1/4 kg kacsa
2 teáskanálnyi só
4 újhagyma (mogyoróhagyma), csomókba kötve
4x1 cm-es gyömbérszelet, egy húsbárd lapos felével összezúzva
6 csillagánizs
3 kasszia- (szenna-) vagy fahéjrúd
1 evőkanálnyi szecsuani borsszem
1 dl rizsbor
2 dl világos szójaszósz
1 dl sötét szójaszósz
10 dkg kandiscukor

Öblítsük le a kacsát, és csepegtessük le. Távolítsunk el minden zsíros részt a testnyílás és a nyak tájékáról. Vágjuk ki és dobjuk ki a fartőmirigyet. Blansírozzuk a kacsát egy edény forrásban lévő vízben 2-3 percig. Frissítsük fel hideg vízben, és törölgessük szárazra. Dörzsöljük be a testüreg belsejét a sóval.
Helyezzük a kacsát, a mellével felfelé egy agyagedénybe vagy egy fazékba. Szórjuk rá az újhagymát, a gyömbért, a csillagánizst, a fahéjat, a borsszemeket, a rizsbort, a szójaszószt és a kandiscukrot. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és forraljuk fel. Vegyük kisebbre a lángot, és főzzük lassú tűzön, lefedve, 40-45 percig, majd zárjuk el a lángot. Hagyjuk a kacsát hűlni a lében 2-3 órán át. Közben az edényt, ha eléggé lehűlt, tegyük hűtőbe. Tartsuk ott, amíg teljesen kihűl. (Akár egy egész éjszakán keresztül is a lében hagyhatjuk a kacsát, ha csak másnap tálaljuk.)
Tálalás előtt vegyük ki a kacsát a léből. Alaposan csepegtessük le, majd húsbárddal vágjuk fel a csontokkal együtt harapásnyi darabokra.
Ezt az ételt hagyományosan szobahőmérsékleten tálalják. Ha forrón kívánjuk tálalni, tegyük vissza a kacsát a levében a tűzhelyre, és forraljuk fel. Főzzük lassú tűzön 10 percig, vagy amíg a hús teljesen átmelegszik.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat... Kínában jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!