Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Édes-savanyú rák

Hozzávalók (6 személyre):
70 dkg garnélarák
2 evőkanálnyi rizsbor
2 gyömbérszelet, egy húsbárd lapos felével összezúzva
3 teáskanálnyi pirított szezámolaj
1 1/2 evőkanálnyi kukoricaliszt
1,2 dl olaj
2 újhagyma (mogyoróhagyma), csak a fehér rész, finomra aprítva
1 evőkanálnyi gyömbér, finomra aprítva
2 fokhagymagerezd, finomra aprítva
1 piros paprika, kockákra vágva
1 zöldpaprika, kockákra vágva
2 1/2 evőkanálnyi paradicsomszósz (ketchup)
2 evőkanálnyi világos rizsecet
2 evőkanálnyi cukor
1 teáskanálnyi világos szójaszósz
1/2 teáskanálnyi só

Tisztítsuk meg, és hosszában, hátul hasítsuk fel a rákokat, hogy szétnyíljanak sütéskor. Távolítsuk el az ereiket. Tegyük a rákokat egy tálba. Adjuk hozzá a rizsbort, a gyömbért, két teáskanálnyi szezámolajat és egy evőkanálnyi kukoricalisztet. Nyomkodjuk a gyömbért a lében perceken keresztül, hogy az ízét átvegye a páclé. Enyhén rázzuk össze, és pácoljuk 20 percig. Dobjuk ki a gyömbérszeleteket, és csepegtessük le a rákokat.
Melegítsünk fel egy wokot nagy lángon. Öntsünk bele két evőkanálnyi olajat, és hevítsük nagyon forróra. Dobjuk bele a rákok felét. Nagy lángon rázzuk finoman másfél percig, vagy amíg a rákok kezdenek rózsaszínűvé válni, és felkunkorodnak. Szedjük ki egy fémszűrővel vagy egy szűrőkanállal, és csepegtessük le. A maradék rákot hasonlóképpen készítsük el.
Öntsük ki az olajat, és töröljük ki a wokot.
Melegítsük fel újra a wokot nagy lángon. Öntsük bele a maradék olajat, és hevítsük nagyon forróra. Dobjuk bele az újhagymát, a gyömbért és a fokhagymát. Dobva-rázva süssük 15 másodpercig, vagy amíg illatozni kezd. Tegyük bele a piros és a zöldpaprikát. Dobva-rázva süssük egy percig. Keverjük össze a paradicsomszószt, a rizsecetet, a cukrot, a szójaszószt, a sót, a kukoricalisztet 1,25 dl vízzel, és öntsük a szószba. Főzzük lassú tűzön, amíg besűrűsödik. Dobjuk bele a rákokat. Rázzuk össze enyhén, hogy bevonja a szósz a darabokat.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat... Kínában jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!