Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Pácolt lazac tormás tejföllel és burgonyasütivel

Hozzávalók:
fél oldal bőrös, kiszálkázott lazacfilé
a pácoláshoz:
egy rész só
két rész cukor
citromhéj (vegyszermentes!)
narancshéj (vegyszermentes!)
kapor
egy pohárka ánizslikőr (Pernod)
a burgonyasütihez:
30 dkg durvára reszelt burgonya
1 kis fej reszelt hagyma
1 tojás
bors

a mártáshoz:
1 kis üveg ecetes torma
1 pohár tejföl
a sütéshez:
olaj

A lazacfilét egy hosszúra szabott frissentartó fóliára tesszük a bőrös oldalával lefelé, majd megszórjuk a só-cukor keverékkel, rátesszük a gyümölcshéjat, a kaprot, és meglocsoljuk az ánizslikőrrel. A fóliába szorosan betekerve a hűtőben 4-5 napig érleljük (3-4C°).
A tormát a tejföllel összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük.
A burgonyát lecsepegtetjük, a levét felfogjuk, majd amikor abban már leülepedett a keményítő, a vizet leöntjük róla, s visszatesszük a burgonyát a keményítőre. Hozzáadjuk a tojást, a hagymát, sózzuk, borsozzuk, és ha nagyon híg lenne, teszünk hozzá egy kis lisztet. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és egy evőkanállal beleszaggatjuk a reszeléket, melyet lapáttal megforgatva mindkét oldalán szép pirosra sütünk.
A lazacot óvatosan lemossuk, majd rézsútosan szép nagy szeletekre vágjuk, melyeket rózsává formálva elrendezünk egy tányéron, mellétéve a tormás tejölt és a burgonyasütit.
Előételként vagy könnyű vacsoraként is ajánlható.

Köszönetünket fejezzük ki Benkö Gábornak (Sankt Augustin) az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!