Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Morzsás sütemény (Streuselkuchen)

Hozzávalók:
a kelttésztához:
50 dkg liszt
3 dl tej
1 tojás
0,7 dkg (instant) élesztő
6 evőkanálnyi margarin vagy olaj
10 dkg cukor
1 dkg vaníliáscukor

1,2 dkg sütőpor
tölteléknek:
gyümölcs vagy mák vagy túró
a morzsához:
37,5 dkg liszt
20 dkg cukor
1 dkg vaniliáscukor
csipetnyi fahéj
25 dkg vaj vagy margarin

A morzsa hozzávalóit összegyúrjuk (egy könnyen morzsálódó, széteső anyagot kell kapnunk).
Az élesztős tészta alapanyagait összedolgozzuk, megkelesztjük, majd kinyújtva egy sütőlapra helyezzük. Arra rászórjuk (esetleg még meg is cukrozva) az aprított gyümölcsöt. (Ha túl szaftosnak látszik egy kis őrölt dióbél, vagy morzsa hozzákeverésével igazíthatunk rajta. Ehhez a zsemlemorzsa és az őrölt háztartási keksz is megfelelő.)
A tölteléket betakarjuk a gyúrt morzsával, majd kb. 160 °C-os (hőlégkeveréses) sütőben 35-40 percig sütjük.

Ezt a receptet Benkö Gábornak köszönhetjük, aki a gyümölcstöltelékek közül ide legjobbnak a meggyet, barackot, almát tartja, emellett kifejezetten ajánlja a főzött mákból, kandírozott gyümölcsből és mazsolából, valamint a tojásból, vaníliás cukorból és krémtúróból kevert töltelékeket.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!