Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Empanada

Hozzávalók:
a tésztához:
1 kg liszt (0000)
10 dkg marhazsír (ha sütőben sütjük, kétszer ennyi kell bele)
1 dkg só
víz (szükség szerint)
a töltelékhez:
1 kg darált marhahús
50 dkg vöröshagyma
3 kemény tojás
5-6 dkg mazsola
újhagyma (szükség szerint)
3 kanálnyi zsír
4 dkg olaj
3 kanálnyi só
2 kanálnyi köménymag
2 kávéskanálnyi őrölt pirospaprika (édes)
sűrű húsleves (szükség szerint)

Empanada - Katt a nagyobb képért!

Először a tölteléket állítjuk össze. A vöröshagymát és az újhagymát apróra vágjuk.
A marha vagy disznózsírt egy nagy leveses fazékban tűzre tesszük, s miután elolvadt, hozzáadjuk a vöröshagymát és megsózzuk. Majd beleadjuk a darált húst és jól megfőzzük.
Az őrölt piros paprikát - a köménymagot is hozzáadva - feloldjuk egy kis húslevesben, s az olajjal együtt azt is a töltelékbe keverjük. (Annyi húslevest használunk, hogy ne túl szaftos, de azért ízes masszát kapjunk.) Hozzáadjuk még a mazsolát, a felvágott kemény tojást, s végül az újhagymát. Néhány percig még főzzük, majd letakarva egy plasztik edényben hűvösre tesszük.
Ezt követően elkészítjük a tésztát. A frissen szitált lisztet - hozzákeverve a sót - beletesszük egy tálba. A közepébe mélyedést csinálunk, abba öntjük a hideg vizet, majd hozzáadva az olvasztott, langyos zsírt, jól összegyúrjuk és homogén simára dolgozzuk. A tésztát deszkán kinyújtjuk, az egyik felét ráhajtjuk a másikra, majd újra nyújtjuk, s megint hajtunk... A tizedik nyújtás-hajtás után 2 mm vékonyra kinyújtjuk. 12 cm-es átmérőjű kerek formájú kiszúróval kiszaggatjuk. Mindegyik lapocska közepébe 1 kanálnyi tölteléket teszünk, majd félbehajtjuk, majd a szélét körülnyomkodva összefogjuk („repulgue”-t csinálunk). Végül a töltött tésztákat sütőlemezre rakjuk, és forró sütőben (vagy tűzhelyen bő olajban vagy zsírban) szép pirosra sütjük. Jó melegen tálaljuk!
Amit egy kiváló empanadához tudni kell:
- A tölteléket egy nappal korábban készítjük el, hogy jó hideg legyen a töltéskor!
- 1 kg tésztából 50 empanadát kapunk.
- A hagyományos empanadát hússal töltve, könyv alakra hajtjuk. A szélét körülnyomkodjuk, ezt nevezzük „repulgue”-nek.
- A tészta gyúrhatóbb lesz, ha omlós télen és keményebb nyáron.

Paulo - katt a nagyobb képért!
Az Empanada-t Paulo (Zilahi-Sebes Pál) készítette el az Önök számára, akinek a fogásait lépésről-lépésre is követhetik.

 

Köszönetünket fejezzük ki Mausi Sebessnek a Buenos Aires-i Instituto Gastronomía Profesional vezetőjének az itt közölt receptért.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!