Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Creme Brulée

Hozzávalók:
2 rúd vanília
5 dl tejszín
4 tojás
4 dkg porcukor
4 dkg cukor

A vaníliát felvágjuk, a belsejét kikaparjuk és hozzáadjuk a tejszínhez. A tejszínt felforraljuk. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük és lassanként hozzáöntjük forró tejszínt. A sütőt 200 °C-re előmelegítjük, a masszát 4 tűzálló formába tesszük, s az egészet vízfürdőbe állítva másfél órán át gőzöljük. A formákat kivesszük és megszórjuk a cukorral, majd - grill sütőben - öt perc alatt rápirítjuk a cukrot.
A másnapi tálalásig hűtőbe tesszük.

Köszönetünket fejezzük ki Benkö Gábornak (Németország) a fenti receptért.

Adorján Tamás – aki az iméntiekben sokallja a hevítést és a tojásfehérjét - egy némileg eltérő receptet osztott meg velünk. Ő 5 dl (legalább 30%-os zsírtartalmú) tejszínhez vesz 8 db tojássárgáját, 12 dkg kristálycukrot és 1 rúd vaníliát. A többit így írja le:
„A tejszínbe a vaníliarúd belsejét belekaparom és a külsejét is beleteszem, gőz fölött forráspont közelébe melegítem.
A tojások sárgáját a kristálycukorral jól kikeverem.
A forró tejszínt lassan, óvatosan, állandó keverés mellett hozzáadom a tojásos masszához, simára keverem, majd gőz fölé visszahelyezve, folytonos keverés mellett néhány percig főzöm, amíg mártás sűrűségű nem lesz.
Ezután tűzálló tálkákba, esetleg kisebb csészékbe adagolom a vaníliakrémet.
A sütőt előmelegítem 120 Celsius-fokra. A tálkákat tepsibe helyezem, annyi vizet töltök a tepsibe, hogy a tálkákat 2/3-ig ellepje, kb. 30 percig a gőzben sütöm. Akkor jó, ha a krém teteje picit domborúvá válik, de a pohár megbillegtetésekor még kicsit "lötyög". Ha túl sokáig, vagy túl forró sütőben készítjük, akkor rántottaszerű lesz az eredmény (bár ízében így is kifogástalan :)
Miután a sütőből kiszedtük, a tálkákat hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára. Fogyasztás előtt a tetejét megszórjuk kristálycukorral olyan vastagon, hogy a krém tetejét belepje teljesen, majd ezt a cukrot szakácsfáklyával (esetleg gáz-forrasztó égővel) a krém tetejére karamellizálom. A karamell megszilárdulása után fogyasztható.”

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!