Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Aranybatyuk

Hozzávalók (40 darabhoz):
28 dkg garnélarák (vagy csirke- vagy sertéshús), megtisztítva és feldarabolva
22,5 dkg konzerv-vízigesztenye, nagyobb darabokra vágva
3-4 gerezd fokhagyma, finomra vágva
3 szál újhagyma, vékonyra szeletelve
1 evőkanálnyi osztrigaszósz
1 teáskanálnyi őrölt fehér bors
1 teáskanálnyi só
2 evőkanálnyi liszt
40 db 13 cm-es, tavaszi tekercshez való tésztalap
2-3 csokor új- vagy metélőhagyma (az összekötözéshez)
mogyoróolaj (a sütéshez)
csiliszósz (a tálaláshoz)

Aprító- vagy turmixgépben pépesítsük a rákot, a csirke- vagy sertéshúst, a vízigesztenyét, az újhagymát, az osztrigaszószt, illetve a sót és borsot.
Az összekötözéshez vágjuk a hagymák zöldjét négy-hat darab hosszú csíkra, majd öt percre áztassuk őket forró vízbe, hogy megpuhuljanak. Papírtörlőn szárítsuk meg őket.
A lisztet keverjük csomómentesre nyolc evőkanálnyi hideg vízzel, majd közepes lángon főzzük egy-két percig, hogy besűrűsödjön.
Készítsünk ki három tésztalapocskát, a többit hagyjuk a műanyag zacskóban, hogy ne száradjanak ki. Halmozzunk mindhárom lap közepére két-két evőkanálnyi tölteléket, majd kenjük meg a lisztes masszával, végül a négyzetlapocska sarkait összefogva készítsünk belőle kis batyukat. Ezután helyezzük őket belisztezett tálcára, majd a zöldhagymaszárakkal kötözzük össze a batyuk száját. Minden tésztalapot ugyanígy készítsünk el.
Wokban vagy serpenyőben hevítsünk 8 cm-nyi olajat. Egy kis tésztadarabkát dobjunk a már forrónak tűnő olajba, és ha rögtön pezsegni kezd, kezdhetjük is a sütést. Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a batyuk túl hirtelen sülnek ki. Először négy batyut helyezzünk az olajba, és süssük két-három percig őket, amíg megszilárdulnak.
Ezután adjunk hozzájuk még három-négy batyut, és együtt süssük tovább. Ahhoz, hogy a tetejük is szépen megsüljön, locsolgassuk olajjal és süssük hét-tíz percig, amíg szép aranyszínűek és ropogósak lesznek. Papírtörlőn csepegtessük le a felesleges olajat. A már kisült batyukat tartsuk melegen, amíg a többi is elkészül. Csiliszósszal tálaljuk.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Thaiföldben jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!