Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Ananászos sült rizs

Hozzávalók (4 adaghoz):
1 friss ananász, levelével együtt
2 evőkanálnyi növényi olaj
1 tojás, egy csipet sóval habosra verve
2-3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
15 dkg nyers garnélarák, megtisztítva
15 dkg sonka, apróra vágva
2,5 dkg csemegekukorica
2,5 dkg zöldborsó
1/2 piros kaliforniai paprika, kis kockákra vágva
1 evőkanálnyi vékonyra szeletelt gyömbér
28 dkg főtt jázminrizs, jól lehűtve
1 evőkanálnyi világos szójaszósz
2,5 dkg pörkölt kesudió, durvára vágva
1 hosszú piros csili, kimagozva és vékonyra szeletelve (a díszítéshez)
néhány korianderlevél (a díszítéshez)

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Az ananászt hosszában vágjuk ketté, a húsát kanalazzuk ki úgy, hogy a héjon kb. egy cm-nyi gyümölcshús maradjon. A kikanalazott ananászt vágjuk kis kockákra, a felét fagyasszuk le későbbi felhasználáshoz.
Az ananász levelét tekerjük alufóliába, hogy sütés közben ne égjen meg, majd helyezzük a két fél héjat sütőlapra, és süssük 10-15 percig. Az elősütés célja, hogy az ananászlé belesüljön a gyümölcshúsba, és nem szivárogjon át a héjakba töltött sült rizsbe.
Wokban forrósítsunk egy evőkanálnyi olajat, üssünk bele egy tojást, és vékony omlettként süssük 2 percig, majd enyhén pirítsuk meg a másik oldalát is, végül a serpenyőből kicsúsztatva tekerjük fel, és vágjuk vékony csíkokra.
Wokban forrósítsunk fel egy evőkanálnyi olajat, a fokhagymát közepes lángon pároljuk meg, majd dobjuk rá a rákot, a sonkát, a kukoricát, a zöldborsót, a kaliforniai paprikát és a gyömbért. Pároljuk két percig, amíg a rákok szép rózsaszínre pirulnak, majd keverjük hozzá a főtt rizst, a szójaszószt és a friss ananászt, és főzzük további hét percig. Kóstoljuk meg, s ha szükséges, ízesítsük.
Kanalazzunk az ananászhéjakba jócskán sült rizst, majd szórjuk meg kesudióval és az omlettcsíkokkal. Csiliszeletekkel és korianderlevéllel díszítve tálaljuk.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Thaiföldben jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!