Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Birkagulyás Rézi néni után szabadon

Hozzávalók:
birkahús
füstölt szalonna
vöröshagyma
fokhagyma

bors
paprika
húslé (vagy víz)
burgonya
sárgarépa
petrezselyemgyökér
csipetke

„Aprítsd a fertály ürüt egy vasfazikba. Tégy bele vereshagymát szád íze szerint, meg csörmepaprikát. Engedd fel kútnak frissen merített vizével. Tüzelj, de ne lángoljon! Gyújts rá háromszor a pipádra, ennek utána a gulást kolompérral és csipettel add fel."
A fenti recept „hétköznapi" használatra való alkalmazásához még a következőket kell tudni:
30 dkg füstölt szalonnát meg kell pirítani, majd a zsírra 1 kg szeletelt vöröshagymát, valamint 6-7 gerezd fokhagymát rá kell vetni. A hagymát óvatosan fonnyasztani kell, mindaddig ameddig a maga engedte levét le nem fővi. Utána hozzá kell adni 10 kg (vegyes) birkahúst, amit addig kell forgatni, amíg levet nem enged. Fűszerezni sóval, borssal és paprikával kell. Lehet hozzáadni darált paprikát is. Miután a hús levét elfőtte, fel kell önteni - arányosan illő mennyiségű - húslével. Lassú fövés közben hozzá kell tenni 3,5 kg kockára vágott burgonyát, majd 1-1 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Ha a hús jó háromnegyed fövésben van, hozzá kell még adni 45 dkg csipetkét.

Ezt a receptet a Szolnoki Gulyásfesztivál (magyargulyas.hu) szervezőinek köszönhetjük. Kolláth Zoltán ezzel náluk az Abszolút fődíjat és a Birkagulyás kategória, I. helyezését nyerte el.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!