Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Marhagulyás

Hozzávalók (50-60 személyre, kb. 35 liter):
12 kg marhahús (lábszár, lapocka, nyak, oldalas)
1,5 kg zsír
3 kg vöröshagyma
2,5 kg fehérrépa
2,5 kg sárgarépa
50 dkg zeller
1 kg zöldpaprika
50 dkg paradicsom
10 dkg tisztított fokhagyma
petrezselyem és zellerzöld
6 kg burgonya
25 dkg pirospaprika
5 dkg őröltbors
2,5 dkg szemesbors
2 dkg kömény
20 dkg Delikát 8 ételízesítő
14 db marhahúsleves kocka (Maggi)
1 tubus (170 g) csemege Pirosarany
1 tubus (170 g) csípős Pirosarany
2-3 db babérlevél

csipetke (3-4 tojásból)

A húst lehetőség szerint nem túl kicsi - kb. 3-4 cm-es - kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítva vékony karikákra vágjuk, majd a zsíron szalmasárgára pirítjuk - pároljuk. Még mielőtt ez bekövetkezne a kb. félkész állapotban lévő hagymához teszünk 0,5 kg zöldpaprikát, és készre pároljuk. Amikor kész van, a tűzről levéve néhány percig hűlni hagyjuk, ami azért fontos, hogy a pirospaprika ne égjen meg. Amikor kellően kihűlt, rátesszük a pirospaprikát és hozzáadjuk a feldarabolt, előkészített marhahúst. A hús mellé nem árt 1-2 darab nagyobb velőscsontot is beledobni.
Ekkor kell felfűszerezni úgy, ahogyan egy hasonló mennyiségű húsból készülő pörköltet ízesítünk. Tehát megsózzuk, hozzáadjuk az őröltbors felét és a szemesborsnak is szintén kb. a felét. Rászórunk kb. 10 dkg ételízesítőt, 6 db marhahúsleves kockát, a Pirosarany nagyobb részét. (A csemegét és a csípőset is.) A köménymagnak a fele is szintén ekkor kerül bele. Ekkor szeleteljük vékonyan rá a megtisztított fokhagymát is.
Az így felfűszerezett alapanyagot visszatéve a tűzre gyakori kevergetés mellett addig pároljuk, amíg a hús a levét ki nem engedte. (Tapasztalatom szerint ilyen mennyiségű húst pörköltnek elkészítve a hús mindig annyi levet enged magából, amennyiben szinte teljesen meg is tud főni, ezért nem szoktam hozzá vizet önteni.)
Miután ez megtörtént, lassú tűzön pároljuk addig, amíg a hús "félfőtt állapotba" nem kerül. Ekkor tesszük bele a megtisztított és karikára vágott zöldségféléket, a maradék zöldpaprikát, zeller- és petrezselyemzöldet. (Ez utóbbiból ne sajnáljunk nagyobb mennyiséget.) Ugyancsak ekkor tesszük hozzá kettévágva a paradicsomot, 2-3 db babérlevelet, majd felöntjük az egészet csak annyi vízzel, hogy jó alaposan ellepje az anyagot. Nem árt, hogyha a maradék fűszerekből ekkor is kerül hozzá, hiszen ezeket a fűszereket minél rövidebb ideig főzzük, annál kevesebb illat- és aromaanyag távozik el.
A felzöldségezett, már csaknem kész gulyáshoz ekkor tesszük hozzá a kb. 4x4 cm-es nagyságúra kockázott burgonyát, de arra vigyázzunk, hogy sem a hús, sem a zöldségkarikák ne essenek szét. Ezzel biztosítjuk azt, hogy tálaláskor nem csak ízletes, hanem gusztusos ételt is fogunk kapni.
A maradék fűszereket (leveskocka, ételízesítő, bors, stb.) ízlésünk szerint még ekkor beletehetjük. Ugyancsak ekkor kell még annyi vizet hozzáönteni, amennyivel nem túl híg, tartalmas gulyást kapunk. Amikor újra felforrt - amennyiben szeretjük - beletesszük a csipetkét és készre főzzük.
Bár mi magyarok szeretjük a csípős, erős ízeket, csak annyi erőset használjunk, amennyit a gyerekek is jóízűen meg tudnak enni. Az erős paprikát inkább utólag, a tányéron kínáljuk mellé.

Ezt a receptet a Szolnoki Gulyásfesztivál (magyargulyas.hu) szervezőinek köszönhetjük. Balla István náluk ezzel a Marhagulyás kategória, I. helyezését nyerte el.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!