Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Juhászleves (birkagulyás)

Hozzávalók (4-6 személyre):
1-1,5 kg birkahús
1 nagy vöröshagyma
1 evőkanál édesnemes paprika
1 kávéskanálnyi só
1 darab zöldpaprika
3-5 dkg zsír
1 darab paradicsom
1-1 vastag petrezselyemgyökér és sárgarépa
1-2 fél zellergumó
1-3 fél kiskanálnyi köménymag
4-5 krumpli
galuska

A húsdarabokat bográcsba vagy más főzőedénybe rakjuk a zsírral együtt. Az apróra vágott hagymát a tetejére szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Erős lángon kezdjük el főzni, megsózzuk. Amikor feljön a habja, levesszük a lángot és lassú tűzön főzzük tovább. A karikára vágott zöldséget, paradicsomot és zöldpaprikát hozzáadjuk, és pirospaprikával megszórjuk. A köménymagot teatojásba tesszük, és az edény oldalánál rögzítjük a zsinóros végét. Amikor a hús kb. háromnegyed főzésben van, hozzáadjuk a hasábokra vágott krumplit, s együtt készre főzzük. A leveshez a szokásos módon galuskát készítünk, amelyet a majdnem kész levesbe szaggatunk. Ezután az elkészült levest tálaljuk. A Nagykunságban általában ünnepi alkalomra (lakodalomra, keresztelőre, névnapra) főznek ilyen gulyást.

Ezt a receptet a Szolnoki Gulyásfesztivál (magyargulyas.hu) szervezőinek köszönhetjük. Kovács Lajos ezzel náluk a Birkagulyás kategória II. helyezését érte el.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!