Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Óriás babgulyás

Hozzávalók (40 literes bográcshoz):
1,5 kg vöröshagyma összevágva
1 fej fokhagyma
3 db zöld csöves erős paprika
5 db fehér paprika
5 db paradicsom
8 kg csont nélküli marhahús (nyak, lapocka, lábszár)
2 db közepes méretű füstölt csülök
1 kg füstölt oldalas
1 kg zsír
1,5 kg nagy szemű tarkabab
1 kg tisztított sárgarépa (apró kockára vágva)
1 kg gyökér (fehér répa)
2 db közepes méretű zellergumó
burgonya

petrezselyem
zellerzöld
őrölt fehérbors
őrölt feketebors
őrölt köménymag
pirospaprika
delikát
csipetke (1 kg lisztből és 8 db tojásból)

Az összevágott hagymát, paprikát, paradicsomot zsíron megdinsztelem, majd az apró kockára vágott marhahúst, füstölt csülköt, füstölt oldalast ráteszem és jól összefőzöm. Pirospaprikával és a fűszerekkel ízlés szerint ízesítem, majd vízzel vagy csontlével felengedem. Amikor a hús félfövésben van, beleteszem az előző nap beáztatott babot és tovább főzöm. Kis idő múlva beleteszem a csipetke tésztát, a kockára vágott zöldségeket és a csomóba kötött petrezselyem és zeller zöldjét. A kockára vágott burgonyát utoljára teszem bele, kb. fél órával a gulyás elkészülte előtt. Mindezeket összefőzve megkóstolom, s ha úgy kívánja, még fűszerezek rajta ügyelve arra, hogy az ízek harmonikusan érződjenek az ételben.

Ezt a receptet a Szolnoki Gulyásfesztivál (magyargulyas.hu) szervezőinek köszönhetjük. Hegedűs Attila ezzel náluk a Babgulyás kategória II. helyezését érte el.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!