Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Tárkonyos füstöltpulyka-gulyás kötöttgaluskával

Hozzávalók (10 adaghoz):
80 dkg füstölt pulyka
50 dkg szárazbab
40 dkg sárgarépa
40 dkg zöldség
1 db zeller
50 dkg vöröshagyma
5 dkg fokhagyma
40 dkg zöldpaprika, paradicsom, vagy lecsó
20 dkg sertészsír
10 dkg fűszerpaprika
6 dkg só
0,5 dkg köménymag
3 dkg tárkony
0,5 dkg őrölt bors
rántás (1 dl étolajból és 10 dkg lisztből)
csontlé
a kötöttgaluskához:
1 kg liszt
8 db tojás
1 dkg só
10 dkg sertészsír
0,5 dkg bors

Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megfonnyasztom, majd beleteszem a paradicsomot, zöldpaprikát és tovább pirítom. Ezek után beleteszem a kockára vágott füstölt pulykát, a babot és ezzel együtt a zöldségeket, a zellert, majd a finomra vágott tárkonyt. Tovább pirítom, rászórom a fűszerpaprikát és felöntöm csontlével. Sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel, fokhagymával ízesítem és tovább főzöm. Készre főzés előtt beleteszem a kötöttgaluskát és zsemleszínű fűszeres rántással sűrítem, majd készre főzöm.
A kötöttgaluskát a következő módon készítem:
A lisztet a tojásokkal összegyúrom, csipetnyi sót teszek hozzá, majd a tésztát pihenni hagyom. Utána kisebb cipókra vágom. Gyúródeszkán a cipókat vékonyra nyújtom, fűszeres zsírral megkenem. Rászórom a borsot, ujjnyi vastag tekercsbe sodrom, s 5-6 centi hosszúságúra darabolom és megcsomózom.

Ezt a receptet a Szolnoki Gulyásfesztivál (magyargulyas.hu) szervezőinek köszönhetjük. Vajó Sándor ezzel náluk a Babgulyás kategória III. helyezését érte el.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!