Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Görhöny (2.)

Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 tojás
15 dkg liszt

bors
fokhagyma
olaj (vagy zsír)

A – célszerűen nagyobb méretű – krumplikat meghámozzuk és lereszeljük. (Macerás ugyan, de legjobb a sajtreszelőt igénybe venni.) Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a préselt fokhagymát, majd sóval és borssal tetszés szerint ízesítjük. Az egészet jól összekeverjük. A serpenyőben felforrósított olajba a masszából kanálnyi adagokat véve pacsnikat teszünk, és a kanállal ellapogatjuk, de csak annyira, hogy az olaj ne fedje be. Amelyik darab széle pirulni látszik, azt megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Az olajat lecsöpögtetve szedjük tányérra a görhönyt.
Néhány perces várakozás után, melegen fogyasztható.
Más lesz ugyan az íze, de készülhet serpenyőben elterítve, palacsinta formájúra is. Megint más ízre számíthatunk, ha tepsiben kisujjnyi vastagságúra terítve sütjük ki. Ez utóbbi változatot lehet a legváltozatosabban ízesíteni, például töpörtyűvel, sonkával vagy gombával.

Ezt a receptet a kistarcsai Görhönyfesztivál szervezőinek (www.kike.hu) köszönhetjük.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!